18.1 C
Delfzijl
10 mei 2021 20:41

Vallende sterren van de Orioniden zeer waarschijnlijk te zien

Nederland – Komende nacht is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Orioniden, maar ook de nachten daarna zijn nog vallende sterren van deze meteorenzwerm te zien. Het aantal vallende sterren kan oplopen naar ruim 30 per uur. Er zijn opklaringen en dat betekent dat de vallende sterren te zien zijn.

Bewolking en regen trekken vanochtend over het land naar het noorden en vanmiddag klaart het geleidelijk op. Ook vanavond en komende nacht kunnen we opklaringen verwachten, maar de heldere momenten worden wel afgewisseld door enkele wolkenvelden. Echt helder is het dus niet om de meteorenzwerm goed te kunnen zien, maar omdat er toch ruim 30 vallende sterren per uur zichtbaar zouden moeten zijn, is de kans groot dat er toch één of meerdere te zien zijn.

De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze hebben deze naam omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Het zijn zeer snelle meteoren, want ze vallen met een snelheid van ruim 200.000 km/uur. Lees meer over wat vallende sterren zijn

Ook komende nachten nog volop kansen
Het beste moment om te kijken is in de vroege ochtenduren tussen 4:00 en 6:00 uur, omdat dan ruim 30 vallende sterren per uur vallen. Ook in de uren daarvoor is al een aantal vallende sterren te zien. Aan het begin van de nacht zijn het er ongeveer 10 per uur. De kijkrichting is om 4:00 uur richting het zuidoosten en daarna verschuift de kijkrichting naar het zuiden. Mocht je eerder in de nacht kijken dan is de kijkrichting wat meer naar het oosten. Lees ook: kijktips voor het zien van vallende sterren

Het weerbeeld is wisselend de komende tijd, maar er is goede hoop dat er in de komende nacht en de daaropvolgende nachten vallende sterren te zien zijn. Wel neemt het aantal vallende sterren per uur langzaam af, maar in de nacht naar zondag zijn het er nog altijd zo’n 24 per uur.

De temperatuur daalt komende nacht naar 13-14 graden en in de nacht naar vrijdag is het 9-11 graden. In het weekend koelt het ’s nachts af naar 8-10 graden. Een warme jas is dan zeker geen overbodige luxe.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,290VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
DierDier
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
KlussenKlussen
TuinTuin

Populaire berichten