fbpx
17 C
Delfzijl
zondag 05 juli 2020
Home Weer en natuur Vallende sterren Orioniden op komst

Vallende sterren Orioniden op komst

Nederland – De Orioniden passeren de komende tijd de aarde. Het is een niet al te grote zwerm met zo’n 20 meteoren per uur onder ideale omstandigheden. Het maximum valt begin volgende week. Er staat dan rustig en grotendeels droog weer op het programma, maar mist en lage bewolking kunnen het zicht op de nachtelijke hemel mogelijk verpesten.

Het maximum valt dinsdag 22 oktober en daarom zijn de nachten naar dinsdag en naar woensdag de beste kijknachten. Het gedeelte van de hemel waarin de Orioniden te zien zijn komt in Nederland pas na middernacht op. Het hoogst aan de hemel zijn ze aan het einde van de nacht, rond 6:00 uur. De maan komt rond 1:30 uur op en is ongeveer 30% verlicht. Dit kan een beetje storen. 

Het vallende sterren event van de Orioniden valt qua aantallen tegen in vergelijking met de Perseïden in de zomer en de Geminiden in de winter. Wel zijn vallende sterren van de Orioniden vaak mooi, omdat ze regelmatig een nalichtend spoor geven.

Kijktips
Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Orioniden:

  • Het beste kijkmoment is aan het einde van de nacht naar maandag (5:30 – 6:30 uur).
  • Kijk naar het zuiden naar een punt iets hoger dan halverwege tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
  • Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking in nacht voorkomt en hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken. 

De Orioniden zijn stukjes afval van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. De Orioniden zijn snelle meteoren (66 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur!).

Advertenties