fbpx
8.5 C
Delfzijl
maandag 17 februari 2020
Home Weer en natuur Vallende sterren Orioniden bereiken hoogtepunt

Vallende sterren Orioniden bereiken hoogtepunt

Nederland – Deze week zijn in de nachten soms vallende sterren te zien. In de nacht naar woensdag zijn er de meeste meteoren, maar de nacht erna zijn er mogelijk meer opklaringen. Zoals het er nu voorstaat is het beste kijkmoment op veel plaatsen donderdag rond 6:00 uur.

Elke nacht zijn vallende sterren mogelijk, maar deze week zijn er extra meteoren vanwege de passage van de komeet Halley. Deze meteoren heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. De Orioniden zijn snelle meteoren (66 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur!). Het zijn mooie vallende sterren met regelmatig een nalichtend spoor.

Komende drie nachten wordt het hoogste aantal vallende sterren verwacht, circa 20 per uur. Het gedeelte van de hemel waarin de Orioniden te zien zijn komt in Nederland pas na middernacht op. Het hoogst aan de hemel zijn ze aan het einde van de nacht, rond 6:00 uur.

Vallende sterren slechts op sommige plekken te zien
Komende nacht is er veel bewolking en als het even opklaart kan gemakkelijk mist ontstaan. De beste kans op een goed hemeluitzicht is er aan het einde van de nacht in Zeeland en het zuidwesten van Zuid-Holland. De temperatuur ligt dan rond 10 graden.

In de nacht naar woensdag is er grote kans op nevel en mist. Ook kan, vooral in het zuiden en westen van het land, later in de nacht een spatje regen vallen. De grootste kans om iets te zien rond 6:00 uur is voor de Wadden en de noordelijke kustgebieden. De temperatuur ligt daar aan het einde van de nacht rond 8 graden.

De nacht naar donderdag is wellicht de beste nacht. Het wordt waarschijnlijk een droge nacht met opklaringen. Wel ligt mist weer op de loer. Het is geen koude nacht met minima rond 11 graden.

Advertenties
Advertenties