fbpx
8.5 C
Delfzijl
20 januari 2021 13:04

UWV: Seizoen zorgt voor toename WW in Groningen

Groningen – Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus toe. Vooral vanuit onderwijs, industrie en onder uitzendkrachten deden meer mensen een beroep op de WW. Op de lange termijn blijft het aantal WW-uitkeringen dalen, al neemt het tempo van de daling wel af nu de conjunctuur zich minder gunstig ontwikkelt.

Lichte stijging WW-uitkeringen
Eind augustus telde Groningen 8.067 WW-uitkeringen. Dat is 2,7% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus toe met 194 uitkeringen (2,5%). In augustus steeg de WW het sterkst onder WW’ers afkomstig uit de sectoren onderwijs en industrie en onder uitzendkrachten – vooral werkzaam in de bouw. Dit heeft te maken met schoolvakanties en de bouwvak, die dit jaar vrijwel in zijn geheel in de maand augustus viel. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 14,4% (-1.360) minder WW-uitkeringen. Hiermee zet de dalende trend in de WW van de afgelopen jaren door. Al neemt het tempo van de daling de laatste maanden wel af. De economie ontwikkelt zich in 2019 minder gunstig dan in de voorgaande jaren, waardoor er minder banen bijkomen. Ook ontstaat er een steeds grotere mismatch tussen het aangeboden werk en het aantal werkzoekenden.

In augustus toename WW in vrijwel heel Nederland
In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind augustus uit op 236.592. Dat is 2,6% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 233.934. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk toe met 2.658 (1,1%). Een jaar eerder telde Nederland nog 278.119 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 41.527 uitkeringen (-14,9%).

Functies die zorg ontzorgen in Groningen
Het is niet onbekend dat er veel personeel wordt gezocht in de gezondheids- en ouderenzorg, zo ook in het Noorden. Ouderen verdienen aandacht. Daarom wordt deze week, in samenwerking met Zorggroep Meander gestart met de werving van medewerkers Welzijn voor meerdere locaties in Zuid en Oost Groningen. Wat zijn medewerkers welzijn? Sfeermakers die een glimlach op het gezicht van onze cliënten weten te toveren! Het is een betrekkelijk nieuwe functie die ervoor zorgt dat verpleegkundigen en verzorgenden worden ontlast in hun taken.

De  medewerker Welzijn optimaliseert het leef- en woonplezier van cliënten (ouderen) door hen te assisteren bij de uitvoering van hun dagelijkse recreatieve en sociale activiteiten. Daarbij hoort ook het ondersteunen van cliënten bij de dagelijkse werkzaamheden en het huishouden in de woonkamer. De medewerker welzijn levert een belangrijke bijdrage aan een gastvrije en gezellige sfeer, is een luisterend oor voor de cliënten en hun bezoekers en signaleert opvallende zaken die betrekking hebben op het welbevinden van de cliënt.De functie start begin januari 2020 en van te voren is er een inwerkprogramma opgesteld zodat kandidaten een aantal trainingen/workshops kunnen volgen. Men gaat aan de slag bij een zorgorganisatie met zorg- en verpleeglocaties in Zuid en Oost Groningen. Het werken is zeven dagen per week en zowel overdag als op de avonden. Het dienstverband voor minimaal 12 uur en maximaal 24 uur per week werken. Geïnteresseerde kandidaten kunnen tot en met 24 september solliciteren door hun cv + motivatie te mailen naar roy.koller@uwv.nl

Regionale verschillen
In augustus nam in alle drie de noordelijke provincies het aantal WW-uitkeringen af. Ten opzichte van vorig jaar was ook overal in het noorden een afname te zien.  

  • UWV verstrekte eind augustus in de provincie Friesland 9.071 WW-uitkeringen; 2,1% meer dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind augustus 16,4% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in augustus af met 2,4% naar 7.107. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 18,1%.

Volg ons op

10,792FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten