fbpx
1.2 C
Delfzijl
donderdag 21 november 2019
Home Economie UWV: Personeelstekorten industrie in Groningen

UWV: Personeelstekorten industrie in Groningen

Groningen – Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam af in de maand juni. Een vijfde van de werkgevers in de industrie ervaren personeelstekorten. Ondanks de inzet van technologie in de industrie blijft vaktechnische kennis nodig.

Minder WW-uitkeringen in juni
Eind juni telde Groningen 8.218 WW-uitkeringen. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in juni af met 454 uitkeringen (-5,2%). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 17,4% (-1.727) minder WW-uitkeringen. In juni daalde de WW vooral vanuit de bouw en de uitzendbranche, van waaruit veel bouwvakkers werken.

Personeelstekorten in de industrie
Het werd de afgelopen jaren moeilijker om personeel te vinden in de industrie. In het tweede kwartaal van 2019 ondervond bijna 20% van de werkgevers in de industrie belemmeringen door personeelstekorten. De tekorten doen zich voor in verschillende beroepen en op verschillende niveaus. Ook in Groningen zijn er moeilijk vervulbare vacatures in de industrie. Dit is bijvoorbeeld het geval voor monteurs industriële machines en installaties, elektriciens en procestechnologen. Door de gunstige economie en de daarmee gepaarde groei van de werkgelegenheid daalde de afgelopen jaren het aantal nieuwe uitkeringen vanuit technische beroepen in de industrie gestaag.

Hoewel het werk in de industrie verandert door robotisering, blijft er behoefte aan vakmensen die technische basiskennis en vakvaardigheden bezitten. Werkgevers vragen echter andere competenties. Zo is er in toenemende mate ICT-kennis en kennis van elektronica en sensoren nodig. Tegelijkertijd zorgt robotisering ervoor dat het werk fysiek minder zwaar wordt en er minder handelingen nodig zijn. Ook is nachtwerk minder vaak noodzakelijk.UWV publiceert vandaag de Factsheet Industrie. Deze beschrijft vraag, aanbod, kansen en tekorten in de sector.

Opleidingen in de techniek: Machinistenopleiding in Groningen
In september start een machinistenopleiding. Doel van deze opleiding is deelnemers de basis te leren voor het bedienen van onder andere shovel, bobcat en minikraan. In het noorden is er veel vraag naar personeel voor verschillende infra-projecten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het project van de Zuidelijke Ring en Breedband in Groningen. Deelnemers die de Machinistenopleiding hebben afgerond zijn in de basis geschikt om aan de slag te gaan in de infrastructuur. Deze opleiding wordt georganiseerd door WIZ (het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in Groningen en Noord-Drenthe) in samenwerking met de opleider TerraNext. De opleiding wordt gefinancierd vanuit het 1000-banenplan.  Tijdens de opleiding van een aantal weken krijgen de deelnemers theorielessen aangeboden voor basiskennis GWW en Groen, maar ook de opleiding VCA en Veilig werken langs de Weg. Daarnaast krijgen ze in praktijk de basis voor het werken op de verschillende machines aangeboden. Tijdens de opleiding lopen de deelnemers ook stage bij een werkgever. Op deze manier krijgen ze een goed beeld bij de verschillende werkzaamheden zodat ze voor een langere tijd op een passende werkplek geplaatst kunnen worden. 

In juni afname WW in heel Nederland
In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juni uit op 242.662. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 250.685. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 8.023 (-3,2%). Een jaar eerder telde Nederland nog 287.945 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 45.283 uitkeringen (-15,7%).

Regionale verschillen
In juni nam in alle drie de noordelijke provincies het aantal WW-uitkeringen af. Ten opzichte van vorig jaar was ook overal in het Noorden een afname te zien.  

  • UWV verstrekte eind juni in de provincie Friesland 9.310 WW-uitkeringen; 6,0% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind juni 18,4% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in juni af met 7,3% naar 7.201. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 20,0%.
Advertenties
Advertenties