fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

UWV: Personeelstekorten in Groningen

Groningen – In oktober daalde het aantal WW-uitkeringen in Groningen verder. Door daling van de WW en stijging van het aantal vacatures, zijn de personeelstekorten van voor corona terug. UWV werkt samen met partners aan het plaatsen van werkzoekenden op kansrijke beroepen en het daarmee oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt.

WW in oktober verder gedaald
Eind oktober telde Groningen 6.111 WW-uitkeringen. Dat is 2,0% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in oktober af met 361 uitkeringen (-5,6%) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de commerciële dienstverlening, uitzendsector, onderwijs en detailhandel. Eind oktober 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ook ruim lager dan een jaar eerder (-31,4%). Sinds vijf maanden ligt de WW er weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Personeelstekorten van voor corona terug – én groter
Door de afname van WW-uitkeringen en toename van vacatures is het moeilijker voor werkgevers om personeel te vinden. In de eerste week van november verscheen Regio in Beeld, een jaarlijkse UWV-publicatie die de ontwikkelingen op de 35 regionale arbeidsmarkten schetst. Rond de publicatie organiseerde UWV samen met partners bijeenkomsten, zoals de webinar over Regio in Beeld Groningen. Uit Regio in Beeld blijkt dat de personeelstekorten van vóór corona terug zijn en zelfs groter zijn dan voor de pandemie. De regionale lijsten met kansrijke beroepen geven inzicht waar de kansen liggen voor werkzoekenden en voor welke beroepen werkgevers dus moeilijk aan kandidaten kunnen komen. In het overzicht van Groningen staan 129 kansrijke beroepen, waarvan een groot deel in de techniek.

UWV ondersteunt werkgevers in het oplossen van personeelstekorten. De publicatie Personeelstekorten aanpakken, Oplossingen voor werkgevers beschrijft verschillende strategieën om personeelstekorten te verkleinen. Het rapport geeft 27 concrete oplossingen, tips en voorbeelden, verdeeld over drie pijlers:

  1. Nieuw talent van binnen of buiten de organisatie aantrekken, bijvoorbeeld door huidig personeel te scholen.
  2. Werk anders organiseren, onder andere door meer uren werken mogelijk te maken of de administratieve taken te verminderen.
  3. Personeel binden en boeien, zoals het verlichten van de werkdruk of sneller een vast contract geven.

Ook in de praktijk werkt UWV samen met partners om werkzoekenden aan een baan te helpen in een kansrijk beroep. In het WerkgeversServicepunt werkt UWV met gemeenten en partners aan projecten binnen de samenwerkingsorganisatie Werk in Zicht. Voor de tekorten in de zorg wordt al voor het vierde jaar een mooi en succesvol leer-werktraject opgezet in Groningen. Bij zorgorganisatie De Hoven is dit jaar met vijftien deelnemers het opleidingstraject Maatschappelijk Verzorgende IG gestart. Samen met het Alfa-college biedt Werk in Zicht dit traject aan. De deelnemers doorlopen eerst het voorbereidende traject waarna ze kunnen doorstromen naar de verkorte (tweejarige) BBL-opleiding voor Verzorgende MVZ Niveau 3. De deelnemers die vier jaar geleden zijn gestart hebben inmiddels de opleiding afgerond en begeleiden in sommige gevallen de deelnemers van dit jaar.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

WW in Nederland duikt onder 200.000
Eind oktober telde Nederland 199.114 WW-uitkeringen. Dat is 2,1% van de beroepsbevolking. Hiermee duikt het aantal WW-uitkeringen landelijk onder de 200.000 en is voor de derde maand op rij lager dan voor de coronapandemie in december 2019 met 223.453 landelijk. Vorige maand waren er 207.918 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 8.804 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-4,2%). In alle provincies nam het aantal WW-uitkeringen in oktober af. Een jaar eerder telde Nederland 278.275 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 79.161 uitkeringen (-28,4%). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.

Regionale verschillen
In oktober nam de WW af in alle drie de noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

  • UWV verstrekte eind oktober in de provincie Friesland 7.208 WW-uitkeringen; 3,2% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind oktober 29,4% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe nam in oktober met 3,4% af tot 5.504. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 27,0%.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer