Uitzonderlijk zachte jaarwisseling verwacht

Nederland – De jaarwisseling verloopt dit jaar bijzonder zacht. De temperatuur ligt rond middernacht tussen 9 en 12 graden. Daarbij is het overwegend bewolkt en droog.

Op oudejaarsdag breekt de zon af en toe door en blijft het grotendeels droog. De zuidwestenwind is overdag duidelijk aanwezig en is boven land matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 6. Gaandeweg de middag neemt de wind in kracht af. Het is extreem zacht met temperaturen die uitkomen tussen 13 en 15 graden. De dikke winterjas kan dus thuis worden gelaten als je oliebollen gaat halen.

Zeer zachte nacht
De afgelopen twee jaar hadden we kort na de jaarwisseling te maken met dichte (vuurwerk)mist. Twee jaar geleden gold zelfs een weeralarm (code rood) en vorig jaar werd in het midden van het land code oranje afgegeven. Dit jaar is de kans op mist klein en dat komt doordat het blijft doorwaaien. Er waait een matige zuidwestenwind en daarmee wordt zeer zachte lucht naar Nederland geblazen.

De temperatuur ligt bij de overgang naar 2022 rond 11 graden. Alleen in 2012 was het met de jaarwisseling op uitgebreide schaal net zo zacht. Ook in 1921 bleef de temperatuur vooral in het zuiden van Limburg zeer hoog in de nacht met temperaturen van ruim 10 graden. In Maastricht werd het niet kouder dan 10,6 graden.

Lees ook: zo zacht, koud, nat en mistig kan de jaarwisseling zijn

Nieuwe jaar start zeer zacht
Het nieuwe jaar beginnen we zaterdag met veel bewolking. In de middag breekt de zon door en dan ziet het er gelijk lenteachtig uit met temperaturen van 12 tot 15 graden. 2022 start dan ook zeer zacht en bij temperaturen boven 14,2 graden zelfs recordzacht.

Back to top button