Het is officieel de warmste 30 december ooit gemeten

Nederland – Om 10:30 uur liep de temperatuur in De Bilt op naar 13,1 graden. Nooit eerder werd op 30 december op het hoofdstation zo’n hoge temperatuur gemeten. Het vorige officiële record voor deze dag in De Bilt stond op 13,0 graden en stamde uit 1925. De temperatuur zal vandaag overdag nog verder oplopen. Mogelijk wordt het (lokaal) zelfs 15 graden; een unicum voor deze tijd van het jaar.

Ook landelijk is het de warmste 30 december. In Ell en Gilze-Rijen werd het tot dusver 14,7 graden. Het oude record stond op 14,6 graden en werd gemeten op het inmiddels opgeheven weerstation Sittard. Er is zelfs een kans dat het plaatselijk 15 graden wordt. Dat is in de periode van 25 december tot en met 4 januari nooit eerder voorgekomen. In De Bilt loopt deze periode zonder 15 graden van 25 december tot en met 12 januari.

Zeer zachte decembernacht
Afgelopen decembernacht was zeer zacht. In Westdorpe werd het niet kouder dan 13,1 graden en daarmee is kans op het verbreken van het landelijke warmterecord voor de minimumtemperatuur van de maand december. Dit was een minimumtemperatuur van 12,7 graden, gemeten op 17 december 2015 in Eindhoven, Ell en Gilze-Rijen.

Het landelijke decemberrecord is echter pas definitief als de temperatuur de hele dag boven de 12,7 graden blijft op tenminste één van de KNMI-weerstations in ons land. Dat is mogelijk het geval, maar we weten het pas komende nacht om 1 uur.

Komende dagen nog meer datum-warmterecords
Het vorige officiële datum-warmterecord in De Bilt werd genoteerd op 31 maart. Ook de komende dagen is kans op warmterecords. Hoe warm het precies wordt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland. Het is opvallend dat het vandaag en de komende dagen zo zacht is. Tijdens de kerstdagen vroor het in de nachten licht tot matig en overdag bleef het ook op veel plaatsen vriezen. Het temperatuurverschil tussen de laagste temperatuur afgelopen weekend (-8,7 graden) en de maximumtemperatuur vandaag is maar liefst 24 graden.

Door opwarming van klimaat meer datum-warmterecords
Het is het zesde datum-warmterecord van 2021 en morgen komt wellicht nummer zeven erbij. In 2020 noteerde De Bilt maar liefst dertien datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur. Er werd, net als dit jaar, geen enkel kouderecord voor de dagwaarde gemeten. In 2019 telde De Bilt veertien warmterecords en één kouderecord. Op 5 oktober 2019 werd het laatste datum-kouderecord genoteerd.

Dat er meer warmterecords dan kouderecords worden gebroken komt door de opwarming van het klimaat. Zonder opwarming zou de verhouding gelijk zijn.

Back to top button