vrijdag 22 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

‘Typisch Gronings’ komt naar u toe

Loppersum – Na de bevingen van de aarde volgt als we niet uitkijken een evenzo vernietigende ‘verbeteroperatie’. Zo raakt Groningen niet alleen zijn veiligheid maar ook zijn eigen identiteit kwijt. Dat laten we toch niet gebeuren?

Goffe Jensma, hoogleraar Groninger taal en cultuur, doet in de nieuwste uitgave van het tijdschrift Noorderbreedte een oproep aan Groningers om te formuleren wat zij vinden dat Groningen tot Groningen maakt. De eigenheid van de streek kun je niet van bovenaf opleggen, vindt hij. Noorderbreedte is met diverse partners op deze trein gesprongen. Via de website kun je u aangeven wat u  ‘Typisch Gronings’ vindt. Bovendien komt Typisch Groningens in de maand augustus naar u toe om uw verhaal op te halen!

Wij komen naar u toe!

Sanne Meijer (van het blog www.sannemeijeronderweg.nl) trapt op 28 juli af aan de Wirdumerweg 21 in Loppersum . Daar drinkt ze koffie bij de caravan van Groninger Dorpen om in gesprek te gaan met Groningers die haar willen vertellen wat voor hen nou typisch Gronings is. Enkele van haar blogs in augustus zullen in het teken staan van #typischgronings. Deze verschijnen ook op de website van Noorderbreedte. In de caravan is ook een verslaggever van Noorderbreedte aanwezig, die graag optekent wat u aan het hart gaat. U kunt foto’s meenemen van huizen/hoekjes/straten/torens of welke plek u maar aan het hart gaat.

In de maanden augustus en september koppelen ze ruimtelijke professionals aan bewoners, om samen een wandeling te maken en zo een beeld te krijgen over Groningen beslist niet kwijt mag raken in deze grote make-over. Wilt u meedoen of u aanmelden voor een wandeling? Mail dan naar ineke@noorderbreedte.nl.

Daarnaast reist in augustus onze #typischgronings-kaart door de provincie. Ook daar kunt u uw ‘Typisch Gronings’ op de kaart prikken. Wilt u weten waar de kaart is? Kijk op www.noorderbreedte.nl.

Kom in actie!

Libau (adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed) heeft adembenemend in beeld gebracht wat we kwijt kunnen raken als de versterking in het aardbevingsgebied voorbij gaat aan het hart van Groningen. Deel deze foto zoveel mogelijk en roep mensen op om mee te doen aan #typischgronings. Op de site van Noorderbreedte vindt u een formulier om foto’s en verhalen in te sturen van wat voor u typisch Gronings is.

Noorderbreedte en onze partners in deze actie bundelen uw input en kloppen daarmee aan bij bouwers en bestuurders. Deze actie wordt mede gedragen door Studio MARCHA!, Platform GRAS (schudden architecten en ruimtelijke professionals wakker), Groninger Dorpen, Sanne Meijer Onderweg en Libau.

U leest de verhalen over onze zoektocht naar #typischgronings op www.noorderbreedte.nl, en via twitter @tijdschriftNB en facebook @noorderbreedtetijdschrift onder #typischgronings

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,305VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
AutoAuto
DierDier
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen