Twee lezingen 13 juli en 27 juli in BOAZ-kerk Westeremden

Westeremden – Op donderdag 13 en donderdag 27 juli worden in het kader van de Cultuurmanifestatie De Amsterdamse School in Groningen twee lezingen georganiseerd in de BOAZ-kerk in Westeremden. Deze manifestatie loopt nu ruim een maand en heeft nog te gaan tot 30 juli. De bezoekersaantallen zijn tot nu toe heel redelijk te noemen en ook het onlangs verschenen routeboekje voor auto, trein en fiets die de vier deelnemende kerken verbindt, vind gretig aftrek. Als locaties voor de manifestatie werd gekozen voor de Goede Herderkerk in Bedum (architect E. Reitsma), DE KERK in Onderdendam (architect Alb. Wiersema), de BOAZ-kerk in Westeremden (architect Alb. Wiersema) – drie kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken – en de Gereformeerde kerk in Appingedam (architect E. Reitsma), alle vier voorbeelden van de Amsterdamse School in Groningen.

Donderdag 13 juli – lezing Lut Gielen

Lezing Kleurenonderzoek en oude pigmenten in de Amsterdamse School en in relatie met schilders van De Ploeg. Lut Gielen doet het kleuronderzoek bij de Van Hasseltschool in de Oosterparkwijk in Groningen. Ook is zij betrokken bij het onderzoek naar muurschilderingen van Ploeg-schilder Wubbo Alkema in opdracht van museum Belvedère.

Donderdag 27 juli – Lezing Anja Reenders

Lezing over de Groningse Amsterdamse School variant. Anja Reenders is kunsthistorica en een specialist op het gebied van de Amsterdamse School. Zij is de auteur van het boek “Versteende Welvaart” over de Amsterdamse School in Groningen.

Locatie: BOAZ-kerk Westeremden Kosterijweg 16
Entree voor beide lezingen: € 5,00
Aanvang 20.00 uur

CV’s Lut Gielen en Anja Reenders

Lut Gielen is restauratie- en decoratieschilder. Zij houdt zich enerzijds bezig met het restaureren van oorspronkelijke schilderingen en anderzijds met het uitvoeren van kleurhistorisch onderzoek van verflagen. Beschadigde historische schilderingen, al dan niet met monumentwaarde, worden terug in ere hersteld. Kleuronderzoek van het verfpakket wordt gedaan aan geschilderde onderdelen van exterieur en interieur van monumentale panden. Voor zover er nog verflagen aanwezig zijn, geven ze een historisch beeld van de verschillende uitmonsteringen van het object. Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de nieuwe uitvoeringsrichtlijnen Kleurhistorisch Onderzoek URL 2004/17-06-2016.

Anja Reenders (1967) is architectuurhistorica en studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de RUG in Groningen. Ze is o.m. werkzaam geweest voor het Groninger Museum, Fries Museum, IVAK de Cultuurfabriek en was betrokken bij enkele grootschalige architectuur- en cultuurprojecten in de provincie Groningen. Sinds 2016 is ze werkzaam als projectmanager van De Verhalen van Groningen. Na afronding van haar studie in 1993 is ze begonnen met de inventarisatie van de invloed van de architectuur van de Amsterdamse School in de provincie Groningen. Dit onderzoek mondde uit in het boek ‘Versteende Welvaart, de architectuur van de Amsterdamse School op het Hoogeland’, dat in september 2007 verscheen. Het rijkelijk geïllustreerde boek bevat naast beschrijvingen van de panden ook acht wandel/fietsroutes samengesteld door oud DvhN journalist Cees Stolk. Na 5 herdrukken is het boek sinds 2011 uitverkocht. Er volgt een herdruk in 2017.

De Amsterdamse School in Groningen

Vier Amsterdamse School Kerken; de Goede Herder Kerk te Bedum, DE KERK te Onderdendam, de BOAZ-kerk te Westeremden en de Gereformeerde kerk te Appingedam, hebben het initiatief genomen om in de maanden juni en juli een cultuurmanifestatie te organiseren rond de twee architecten van deze kerken: Egbert Reitsma (Bedum en Appingedam) en Albert Wiersema (Onderdendam en Westeremden). De manifestatie omvat de gebouwen op zich waarin de tentoonstellingen staan opgesteld, waar lezingen over de Groninger Amsterdamse School worden gehouden, films worden vertoond en concerten worden gegeven. De manifestatie geeft een beeld van de architectuur en het culturele leven tijdens het interbellum.

Kijk voor het hele programma op www.groningerkerken.nl  bij lezingen en festivals.

Back to top button