Twee derde Nederlanders denkt geen laaggeletterde te kennen: we zien het niet

Nederland – Twee derde van de Nederlanders geeft aan zelf geen laaggeletterde te kennen. Dat blijkt uit een enquête door Stichting Lezen en Schrijven. Dit is opvallend, omdat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 1 op de 6 volwassenen. Schaamte en taboe spelen een grote rol. Laaggeletterden houden het vaak jarenlang geheim, zelfs voor familie, vrienden en collega’s. Vier mensen stappen naar voren en vertellen hun geheim aan een goede vriend. Vandaag, bij de start de Week van Lezen en Schrijven, vragen zij samen met Stichting Lezen en Schrijven in een korte film aandacht voor het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Door de coronacrisis is dit extra urgent, want veel laaggeletterden zijn gestopt met leren. Extra actie is nodig om hen weer te bereiken. 

Verhalen onthuld in film  
Hoeveel onzekerheid en schaamte er heerst onder veel laaggeletterden blijkt uit een korte film die Stichting Lezen en Schrijven vandaag uitbrengt. Daarin vertellen vier cursisten, Naziha, Saida, Violeta en Henriques, na jaren zwijgen voor het eerst hun verhaal aan een goede bekende, buurman, collega of beste vriendin. Zij zijn allemaal met stomheid geslagen dat ze al die jaren, bij sommigen tientallen jaren, niets merkten tijdens de vriendschap. De vier cursisten hebben inmiddels 1.001 creatieve oplossingen en trucs om hun laaggeletterdheid te verbergen. De video met Naziha, Saida, Violeta, Henriques met de voor hen goede bekenden staat op de website www.lezenenschrijven.nl
 
Herkenning  
Het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid is een belangrijke stap om laaggeletterden te vinden en verder te helpen. Dat is urgent, want de impact van 1,5 jaar coronacrisis op het onderwijs voor laaggeletterden is enorm. Dit bleek uit een rapport dat Stichting Lezen en Schrijven afgelopen weekend publiceerde. Veel cursussen op locatie stopten of werden online gegeven. Daardoor haakten heel veel cursisten af. Ze hadden vaak geen goede laptop of computer. Of ze hadden minder digitale vaardigheden om de online lessen te volgen. Daarnaast meldden aanzienlijk minder nieuwe mensen zich aan voor een cursus. Stichting Lezen en Schrijven start mede daarom vandaag een campagne onder de naam ‘Eén van deze mensen’. Die richt zich op het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid.  
 
17e Week van Lezen en Schrijven 
Van maandag 6 tot en met zondag 12 september vindt opnieuw de Week van Lezen en Schrijven plaats. Honderden gemeenten, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties in het hele land organiseren activiteiten om aandacht te vragen voor het leren van basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). Stichting Lezen en Schrijven organiseert vier online kennissessies voor verschillende doelgroepen, van taalvrijwilligers tot beleidsmedewerkers. Die sessies gaan over onderwerpen als het herkennen van laaggeletterdheid en over een integrale aanpak in gemeentelijk beleid. Op woensdag 8 september nodigt de stichting Kamerleden uit voor een escape spel bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Zo kunnen zijn zelf te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Deze themaweek heeft een speciale ambassadeur: Tyrell Malacia. Hij is voetballer bij Feyenoord en deze week Oranje-debutant. Hij is een fanatiek lezer en wil juist laaggeletterde jongeren aansporen om hun schaamte opzij te zetten. 

Back to top button