Twee dagen spektakel tijdens grasbaanraces in Westeremden

Westeremden – De Stichting Baansport Westeremden (SBW) is al weer enige tijd bezig met de voorbereidingen voor de traditionele grasbaanraces op ijsbaanterrein De Wierde aan de Wierdeweg in Westeremden. In eerste instantie stonden er twee zaterdagen op de kalender, maar door de hevige regenval is de eerste wedstrijd, die op 5 mei zou plaatsvinden, verschoven naar Hemelvaartsdag donderdag 10 mei 2018. De tweede wedstrijd stond en staat nog steeds gepland op zaterdag 12 mei 2018. In tegenstelling tot voorgaande jaren zullen beide wedstrijden overdag worden verreden.

Op donderdag de 10e beginnen we met de rijders van de VTBM. Voor hen zal het de derde wedstrijd zijn, nadat de competitie van start ging in Hemelum en een week later werd vervolgd in Joure. Een groot verschil in banen. De eerste was een zanderig gras/stoppelland, de tweede een echte zandbak en nu in Westeremden een kleibaan, die bij vochtig weer grippig zal zijn en bij mooi weer een harde piste oplevert. Welke coureur zal zich hier als beste op thuis voelen?

De VTBM kent in totaal maar liefst 14 verschillende klassen, waarin om de punten wordt gestreden. De allerkleinsten oftewel de allerjongsten mogen vanaf 5 jaar deelnemen in de klasse Toppers in de dop, waarna zij kunnen doorstromen naar de klasse 50cc. De 40-plussers die niet tussen de rijders in de Shorttrack-klassen willen rijden, laten zich inschrijven in de Veteranenklasse. Geen 40-plus en je wilt niet in de Shorttrack, dan kom je uit in de VT-klasse. Naast de diverse jeugdklassen komen dan ook nog de Shorttrack 250cc en 450cc en de damesklassen aan de start. Allen zijn ze goed voor spannende manches, series en finales.

Zaterdag 12 mei is het de beurt aan de jeugd- en nationale rijders van de KNMV in de klassen 50cc-65cc-85cc-125cc jeugd en de nationale klassen Power Girls-Shorttrack 125cc-Shorttrack 250cc en Shorttrack 450cc. Daarnaast maakt ook de specialklasse 125cc jeugd deel uit van het wedstrijdprogramma.  Er wordt gestreden om de punten voor het Nederlands kampioenschap. De klasse Shorttrack 125cc is vorig jaar als proef toegevoegd aan een aantal evenementen. De belangstelling voor deze klasse is echter dusdanig groot, dat deze nu is toegevoegd als volwaardige klasse bij de jeugd/nationaal wedstrijden.

Ook voor de KNMV-rijders zal het in Westeremden de derde maal dit seizoen zijn, dat zij de strijd met elkaar aan gaan. Er zal ongetwijfeld weer volop gestreden worden voor de felbegeerde kampioenspunten. In de twee reeds verreden wedstrijden lieten de rijders zien, dat zij allemaal, stuk voor stuk, op jacht zijn naar een podium-plaats. Het niveau-verschil is dermate klein, dat van te voren niet te voorspellen valt wie er met de dagzege naar huis gaat. Daarnaast is het van belang direct zo veel mogelijk kampioenspunten te scoren. Immers je weet niet wat er in de rest van het seizoen nog kan gebeuren waardoor misschien puntenverlies kan worden geleden.

De baan wordt in de week voor de races opgebouwd en de organisatie is druk met de uitvoering van alle verdere werkzaamheden. De weersvooruitzichten lijken goed en daar van uitgaand kunnen de coureurs zich melden voor twee race-dagen met spannende en sportieve wedstrijden, die het kijken zeker waard zijn. De toegang is bij de VTBM-races gratis. De KNMV-races zijn niet gratis toegankelijk.

Wilt U met eigen ogen zien wie de winnaars zullen zijn? Kom dan op 10 of 12 mei naar IJsbaanterrein De Wierde in Westeremden. De aanvangstijden zijn als volgt: Donderdag 10 mei  – training vanaf 10.00 uur, aanvang wedstrijd 12.00 uur.
Zaterdag 12 mei  – training vanaf 10.00 uur, aanvang wedstrijd 12.00 uur.

Back to top button