Appingedam – Op vrijdag 16 juni is de tentoonstelling ‘Mode van 1850 tot 1980’ geopend in het Museum Stad Appingedam. De kleding is voor een deel al te zien geweest tijdens de historische modeshow-optocht die op 27 mei werd gehouden in het centrum van Appingedam. Maar de meest kwetsbare kleding kon toen niet gedragen worden en om begrijpelijke redenen de badmode van vroeger ook niet. En dat is nu wel te zien op de expositie, waar de bezoeker meegenomen wordt terug in de tijd en de kleding gepresenteerd wordt in het decor van interieurs van vroeger.
Zo is er een echte jaren ’70 woonkamer ingericht, met het bekende bruin en oranje, waarin een letterbak en een lundiakast niet ontbreken. De kleding uit de jaren ’60 en ’50 is eveneens in een passend interieur geplaatst. De jaren ’50 jurken kunnen sommigen zich nog wel herinneren: met petticoat eronder. Verder terug in de tijd via de jaren ’40 en ’30, waarin textiel schaars was maar handige dames er toch in geslaagd zijn hun eigen trouwjurk te maken: er zijn twee trouwjurken te zien uit die tijd. De jaren ’20 staan bekend vanwege de Charleston jurken. Rond 1900 ontstaat de Reformkleding, want de korsetten die in de 19e eeuw werden gedragen bleken toch slecht te zijn voor de gezondheid: de organen kwamen in het gedrang en vrouwen vielen flauw omdat ze moeilijk konden ademen. Daarom wordt kleding ontworpen die meer past bij de nieuwe tijd, waarin vrouwen ook gaan sporten, autorijden en fietsen.
Hilarisch is het ondergoed van vroeger en de badmode: wollen zwempakken, je moet er toch niet aan denken. Eén zaal is ingericht met mode uit de 19e eeuw: veel kleding was zwart, dat was de modekleur, zowel geschikt voor de rouw als de trouw. Opvallend is de jurk met het verhoginkje aan de achterkant: de queue de Paris, en de jurk met de hoepelrok: de crinoline, uit 1860.
Voor kinderen was de mode wel wat luchtiger: kanten jurkjes voor de meisjes en matrozenpakjes voor de jongens. De mannenmode heeft veel minder veranderingen ondergaan: het zwarte pak bestaat al heel lang, met variaties in lengte van de jas en revers. Eén van de topstukken op de expositie is een fiets uit de 19e eeuw, ooit gemaakt door een smid uit Appingedam, het model heet ‘boneshaker’….en iedereen die hem ziet kan zich daar wel wat bij voorstellen!
De tentoonstelling is te zien tot en met 10 september 2017.