Tentoonstelling Historische vrouwen in Museum Stad Appingedam

Appingedam – Op vrijdag 28 juni opende wethouder Annalies Usmany de tentoonstelling ‘Historische vrouwen uit Appingedam en omgeving’ in het Museum Stad Appingedam. De tentoonstelling verwijst naar het 100-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in Nederland, een thema waar op meerdere plaatsen in het land aandacht aan wordt besteed.

Op de tentoonstelling komen bekende en minder bekende namen voorbij: schrijfster Titia de Haas-Okken is zo’n bekende naam, naar haar is een straat genoemd in Appingedam. Maar daarmee is zij wel de enige vrouwelijke lokale bekendheid die geëerd is met een straatnaam in Appingedam. Nu is Sibylle van Griethuysen misschien als straatnaam wel wat lastig, maar deze dame uit de 17e eeuw deed wel van zich spreken! Ze was dichteres en durfde de schijnheiligheid in de kerk aan de kaak te stellen. Maar ze vermeldde ook dat haar schrijfwerk niet ten koste ging van haar huishoudelijke taken.

Dat was voor veel vrouwen vanzelfsprekend, ook in de eeuwen daarna: het huishouden, het gezin, weinig kans om zichzelf te ontplooien. Zo zijn er ook veel vrouwen anoniem gebleven, of was er over hun man veel bekend, maar over hen vrijwel niets. Ook de anonieme portretten uit de museumcollectie zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

De historische lijn eindigt bij Rika Pot: als eerste vrouwelijke burgemeester van Appingedam heeft zij natuurlijk ook geschiedenis geschreven. Er hangt een portret van haar, gemaakt door iemand van De Zijlen, maar het is niet bekend wie. Het museum is heel benieuwd wie het geschilderd heeft…ook een vrouw misschien? De tentoonstelling is nog te zien t/m 16 september 2019.

Back to top button