Appingedam – Een half jaar lang – van 20 december tot 20 juni – is de Groninger Zilverkamer van het Fonds Eemsmond helemaal gewijd aan Groninger dracht. Hoe kleedden de Groningers, man en vrouw, arm en rijk, boer, burger en ambachtsman zich tot in het begin van de negentiende(!) eeuw? Medewerkers van de Groninger Zilverkamer rolden van de ene verrassing in de andere bij de zoektocht naar kleding, uitrusting en poppen. De resultaten van die verrassingstocht delen zij graag met alle bezoekers onder de titel: “Een pracht van Groninger dracht!”
Wie vanaf de 20ste december de Groninger Zilverkamer bezoekt, komt niet alleen de verschillen tegen in kleding van arm en rijk, ook de onderlinge competitie tussen de ‘rijken’ – met name de ‘dames’ – komt letterlijk in vol ornaat tot uitdrukking. De armbanden, de halssieraden, de oorijzers, de spelden, de gespen, van goud en zilver, al dan niet belegd met bloedkoralen: ze tonen tezamen een levendig beeld van kleedgewoonten tussen halfweg de achttiende en het begin van de negentiende eeuw, inmiddels meer dan 200 jaar geleden.
In de kleding komt niet alleen het onderscheid tussen ambachtslieden en boeren naar voren, maar ook dat tussen weduwen en gehuwden wordt uitdrukkelijk getoond: knoopjes aan de voorzijde óf aan de achterzijde, dat maakte het verschil. De rijke dames lieten zich ook graag voorstaan op hun status: uit het hele land, maar zo nodig uit het verste buitenland, werden de chicste stoffen aangevoerd of geïmporteerd. Al moesten ze er maanden op wachten. En dan moesten de beste couturiers, zilversmeden en hoedenmaaksters er aan te pas komen, om van alle onderdelen een vorstelijk geheel te ‘smeden’.
Uit de hele provincie en zelfs van daar buiten, heeft de Zilverkamer materiaal in bruikleen kunnen krijgen. Van restaurant/museumboerderij Hermans Dijkstra wordt een ruim assortiment van kleding uit de boerenstand getoond. Ook uit de voormalige collectie Pilat uit Noordhorn, komt een rijke selectie van grote verscheidenheid. Een deel daarvan wordt zelfs te koop aangeboden. De wanden in de tentoonstellingsruimte worden getooid met ingelijste bedrukte en geweven stoffen uit de hele wereld. Het geheel is gelardeerd met antieke voorwerpen uit dezelfde periode als de getoonde kledij.
Het komende halfjaar zal de tentoonstelling “Een pracht van Groninger dracht” worden opgeluisterd met extra activiteiten zoals een modeshow in kleren uit vervlogen tijden. De datum voor die show wordt later bekend gemaakt.