Succesvolle introductie van RaceRunning bij Atletiekvereniging Fivelstreek in Delfzijl

Delfzijl – Afgelopen zaterdag werd er een nieuwe tak van sport geïntroduceerd bij Atletiekvereniging Fivelstreek in Delfzijl. RaceRunning is een baansport voor lichamelijk gehandicapte kinderen tot 14 jaar. Ze maken daarvoor gebruik van speciale fietsen op drie wielen een RaceRunner genoemd.

Wethouder Jan Menninga van de gemeente Eemsdelta was bereid gevonden het startschot te geven voor deze nieuwe sport op de atletiekbaan in Delfzijl. Na de opening begonnen de kinderen aan hun eerste training. In eerste instantie wordt er gedurende zes tot acht weken op woensdag op de baan getraind om te kijken of er voldoende belangstelling voor is. De eerste training werd begeleid door trainers van landelijke stichting RaceRunning. De komende weken zullen Marloes Pot, Kelly Bos en Nynke Hildenbrant de trainingen verzorgen.

Plezier beleven aan bewegen
De 8-jarige Jesper uit Spijk deed mee. Hij heeft op zijn school in Haren (de Groninger Buitenschool) kennisgemaakt met het RaceRunnen . „Hij vond het geweldig om iedere week te gaan trainen met zijn fysiotherapeut,” vertelt zijn moeder, Kelly Bos. „In de eerste lockdown van 2020 mochten we een racerunner lenen om thuis verder te oefenen en zijn conditie op peil te houden. Jesper heeft namelijk een progressieve spierziekte. Het is voor hem dus een heel belangrijk hulpmiddel geworden om zijn spieren te blijven trainen. Daarnaast geeft de racerunner hem een heel veilig en stabiel gevoel en daardoor kan hij weer echt plezier beleven aan bewegen. Het is heel lastig om een passende sport te vinden voor een kind met een dergelijke ziekte/ beperking als Jesper, daarom zijn we ontzettend blij dat de sport die hij al een beetje kent zo heerlijk dichtbij in Delfzijl beoefend kan worden. Naast dat Jesper zelf mee gaat doen ga ik me inzetten als één van de trainers van het Racerunnen in Delfzijl. Ik hoop dat we een mooie groep kinderen bij elkaar gaan krijgen om gezamenlijk van het Racerunnen te genieten.”

Altijd uitgaan van mogelijkheden
Trainster Nynke Hildenbrant. „Ik ben inmiddels oma van twee gezonde klein kinderen. Door mijn vrijwilligerswerk bij SASE (waar ik zwemles geef) kom ik in contact met mensen met een beperking. Mijn hele leven heb ik al iets met sporten en vind dat het voor iedereen mogelijk moet zijn en ga dus altijd uit van de mogelijkheden. Toen ik las over het racerunnen leek het me dan ook heel leuk om daar iets voor te betekenen. Binnenkort ga ik een cursus volgen en hoop dan ook iets voor deze groep te kunnen betekenen.”

Marloes Pot is de moeder van de 9-jarige Thijs. Marloes is net als de deelnemers enthousiast over deze sportmogelijkheid.

Al jaren op zoek naar een sport
„Thijs heeft Cerbrale Parese waardoor hij in beide benen spasticiteit heeft. Daarom loopt hij dagelijks met spalken om zijn benen. Lange afstanden lopen is lastig, rennen lukt een klein beetje. Ik ben al een aantal jaren op zoek naar een sport voor hem. Een sport waarin hij uitdaging vindt en waar hij echt volledig aan mee kan doen. Maar ook het ontmoeten van teamgenootjes en zo samen plezier aan sport kunnen beleven. Via een collega hoorde ik van de sport RaceRunning en ik werd meteen enthousiast.

Door een opmerking op Facebook over mijn wens om RaceRunning ook bij ons in de omgeving te krijgen, kreeg ik een mailtje van Henriette Stemerdink, kinderfysiotherapeut Amsterdam UMC. Zij is RaceRunning trainer bij AV triathlon in Amersfoort. En zij wilde mij erg graag helpen bij het opzetten van deze sport in Delfzijl. Via de Atletiekvereniging Fivelstreek in Delfzijl kwam ik ook in contact met Leah Schans, bewegingscoach bij gemeente Eemsdelta. Met ons drieën zijn we gaan kijken of we eventuele deelnemers konden vinden en hoe de Fivelstreek hierin zou staan.

Al gauw hadden we deelnemers en kwamen we in gesprek met Bram Noordhuis, voorzitter van de atletiekvereniging Fivelstreek. Zij stonden meteen open voor het opnemen van deze sport binnen hun vereniging. RaceRunning Nederland zorgt ervoor dat wij via Rollink voorlopig eerst de fietsen in bruikleen krijgen, heel fijn.”

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2763″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button