fbpx
14.9 C
Delfzijl
donderdag 24 september 2020
Home Algemeen Subsidie voor vijf boeren die mooier bouwen

Subsidie voor vijf boeren die mooier bouwen

Oosterwijtwerd – Vijf Groningse boeren krijgen subsidie van de provincie om een schuur of stal te bouwen met de hulp van een architect. De subsidie is verleend in het kader van het project agrarisch landschappelijk bouwen, een initiatief van de agrarische natuurvereniging “Wierde en Dijk”.

Deze vereniging constateert dat het Groninger landschap wordt aangetast door ‘standaard’ schuren en stallen uit de catalogus. Een architect betrekken bij de bouw van schuren en stallen kan zorgen voor landschappelijke meerwaarde. Door bijvoorbeeld goed te kijken naar kleur- en materiaalgebruik kan het ontwerp van een schuur of stal al verbeterd worden.
Om bewuste keuzes bij de bouw van schuren en stallen te stimuleren, geeft de provincie als proef vijf agrariërs elk een bedrag van € 31.000,- om hun bouwplan onder begeleiding van een architect te maken. De vijf boerenbedrijven uit Hornhuizen, Rottum, Leens, Kloosterburen en Oosterwijtwerd zijn onder andere geselecteerd op landschappelijke ligging, belevingswaarde en zichtbaarheid.

Gedeputeerde Henk Staghouwer: “De provincie vindt het erg belangrijk dat de identiteit van het Groninger landschap overeind blijft. Door bij nieuwbouw of verbouw van boerderijen niet alleen rekening te houden met hun functie maar ook met cultuurhistorie en landschap worden deze bedrijven het visitekaartje van het Groninger landschap”.