fbpx
12.8 C
Delfzijl
zaterdag 19 oktober 2019
Home Agenda tips Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert een lezing over de Radiosterrenkunde

Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert een lezing over de Radiosterrenkunde

Appingedam – De Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert op woensdag 7 februari 2018 een lezing die gegeven wordt door Prof. dr. R.G. Strom, Universiteit van Amsterdam tot 2009 en Astron: radioastronomie. De voordracht “Radiosterrenkunde: een serendipiteuze wetenschap” vindt plaats in Egyptisch Restaurant Nefertari, Wijkstraat 58 in Appingedam en begint om 19:30 uur.

Het onderzoek van de ruimte werd in het begin van de twintigste eeuw hoofdzakelijk gedaan door bestudering van het zichtbare licht uit de kosmos. Pas in 1931 werd als eerste niet-zichtbare “licht” radiostraling uit de kosmos opgepikt door de Amerikaan Karl Jansky. Als ingenieur bij de Bell Telephone laboratories was hij echter niet bezig met een speurtocht naar radiostraling uit de ruimte, maar deed onderzoek naar ruis die trans-Atlantische radiozendingen bij korte golven stoorde.

Tijdens dit onderzoek ontdekte hij met zijn draaibare richtingsgevoelige antenne bij toeval de radiobron Sagittarius A, een van de sterkste radiobronnen in onze Melkweg. Hiermee maakte hij de ontdekking van de eerste astronomische radiobron serendipisch. Serendipiteit, een door toeval en een zekere scherpzinnigheid ontdekken van iets waarnaar je niet op zoek bent, is een gangbaar verschijnsel in de geschiedenis van wetenschappelijke ontdekkingen en vooral ook in de radiosterrenkunde. Zo waren ontdekkingen van radiosignalen afkomstig van de Zon, van de planeet Jupiter, van pulsars en van de ruimte überhaupt louter toeval. In deze lezing komen dit soort serendipiteuze ontdekkingen aan de orde.

Advertenties

Advertenties