Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert lezing over het Hertzsprung-Russell Diagram

Appingedam – Op woensdag 10 april organiseert de Stichting Weer- en Sterrenkunde een lezing met als thema “Het Hertzsprung-Russell diagram”. De lezing wordt verzorgd door Prof. Dr. Eline Tolstoy en vindt plaats in Passe Partout aan de Opwierderweg 57 in Appingedam, met aanvang om 19:30 uur. De entree is gratis voor donateurs van de stichting, terwijl belangstellenden wordt gevraagd een bijdrage van €8 te betalen.

Prof. Dr. Eline Tolstoy, geboren in de VS en opgegroeid in Schotland, is een vooraanstaand astronoom met een indrukwekkende staat van dienst. Ze promoveerde in 1995 aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft sindsdien diverse prestigieuze prijzen ontvangen voor haar onderzoek naar de chemische evolutie en sterpopulaties in dwergmelkwegstelsels.

Tijdens de lezing zal Prof. Dr. Tolstoy de fundamenten van het Hertzsprung-Russell diagram verkennen. Dit diagram, een krachtig instrument in de astronomie, illustreert de relatie tussen de helderheid en temperatuur van sterren. Door deze relatie te begrijpen, kunnen we inzicht krijgen in de levensloop en evolutie van sterren, van hun spectaculaire geboorte in stellaire nevels tot hun dramatische finale als supernova’s of witte dwergen.

De lezing belooft een fascinerende reis door de kosmos te worden, waarbij het Hertzsprung-Russell diagram ons een raamwerk biedt om de complexe dans van sterren te begrijpen. Voor meer informatie over de lezing en om u aan te melden, kunt u terecht op de website van de Stichting Weer- en Sterrenkunde.

Back to top button