Stichting Jongerenwerk Express uit Uithuizen genomineerd voor provinciale vrijwilligersprijs

Groningen – Gedeputeerde Eelco Eikenaar van welzijn reikt morgenavond om 20.00 uur in het provinciehuis de provinciale vrijwilligersprijzen uit. Er zijn zes organisaties genomineerd in de categorieën ‘Jeugd’, ‘Leefbaarheid’ en ‘Zorg’. In iedere categorie wint één organisatie een cheque ter waarde van 3.000 euro. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in een Statenzaal vol enthousiaste vrijwilligers.

In de categorie Jeugd is Jeugdsoos de Boerderij genomineerd, al 40 jaar een begrip in Onstwedde. De soos draait op vrijwilligers. Stichting Jongerenwerk Express uit Uithuizen is ook genomineerd. De vrijwilligers organiseren veel (muziek)activiteiten, zoals jamsessies en optredens. Een aantal vrijwilligers van Express heeft meegewerkt aan de documentaire ‘The Next Call’ over het wonen op het platteland van Noord-Groningen.

In de categorie Leefbaarheid is buurtrestaurant ‘de Eeterie’ in wijkcentrum het Dok in de stad genomineerd. Hier komen dagelijks ruim 30 bewoners uit de wijk Lewenborg eten. De Eeterie wordt gerund door tien vrijwilligers onder leiding van een kok. Iedere dag koken zij een gezonde en betaalbare warme maaltijd. De vrijwilligers doen zo werkervaring op, een deel van hen stroomt door naar een baan. De andere genomineerde is de stichting oude Groninger Kerken. De bijna 600 vrijwilligers zetten zich in voor het behoud van de vele prachtige oude kerkjes, typisch Gronings Erfgoed. Het werk van de vrijwilligers is heel divers; van het onderhoud aan de klokken tot het bijhouden van de mediatheek, het verzorgen rondleidingen, open dagen en exposities.

In de categorie Zorg is genomineerd het Alzheimer café Hoogezand, dat 10 jaar bestaat. De vrijwilligers zorgen hier maandelijks voor een waardevolle ontmoetingsplek voor dementerenden, hun familie en andere mantelzorgers. Door de toename van het aantal mensen met dementie vervullen de vrijwilligers een belangrijke en waardevolle functie in de samenleving.

De andere genomineerde is ReumActief uit Stadskanaal, een jonge, groeiende patiëntenvereniging die zich inzet voor en door reumapatiënten. De vrijwilligers van ReumActief bieden een verantwoord en op maat begeleid bewegen voor mensen met reuma. Daarnaast bieden ze verschillende mogelijkheden voor contact met lotgenoten en belangenbehartiging door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met gemeenten.

Back to top button