Start verduurzaming Prinses Ireneflat in Delfzijl met financiële steun uit Volkshuisvestingsfonds

Delfzijl – Op 24 juni 2024 zijn de werkzaamheden gestart voor het verduurzamen van de Prinses Ireneflat in Delfzijl. De Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft een aanvraag bij de gemeente Eemsdelta ingediend voor een subsidieregeling uit het Volkshuisvestingsfonds. Het Volkshuisvestingsfonds is bedoeld om de kwaliteit van wonen en leefbaarheid van huishoudens in kwetsbare gebieden te verbeteren.

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “Door deze regeling krijgt de Prinses Ireneflat financiële steun voor renovatie en verduurzaming. Voor de bewoners van deze flat betekent dit een verbetering van de woon-kwaliteit en een lagere energierekening.” De subsidie is maximaal 70% van de renovatiekosten, tot een maximum van € 13.000 per koopappartement. De subsidie voor VvE’s is beschikbaar voor de postcode-gebieden: Appingedam Centrum (9901), Delfzijl-West en Centrum (9934), Delfzijl-Noord (9933) en Farmsum (9936). “Het Volkshuisvestingsfonds is van groot belang voor de gemeente Eemsdelta”, zegt wethouder Annalies Usmany-Dallinga. “Er komt heel veel op ons af op het gebied van de energietransitie en de woningmarkt. Ongeveer 1 op de 5 woningen in de aangewezen postcodegebieden heeft een laag energielabel.

Bewoners blij
Hendrik Smaal is VvE-beheerder van de Prinses Ireneflat en heeft namens de bewoners de subsidie aangevraagd. “Mijn complimenten aan de gemeente”, zegt Smaal. “De bewoners zijn erg blij met dit initiatief. Het heeft dan ook geen moeite gekost om alle bewoners te overtuigen om mee te doen.”

Energielabel omhoog
De aanpak van de Prinses Ireneflat richt zich vooral op isolatie van koopappartementen, gebouwd voor 1992. Van deze appartementen gaat het energielabel met minimaal 3 stappen omhoog of ze krijgen minimaal energielabel B na renovatie. De VvE organiseert en betaalt de renovatie. Appartement-eigenaren kunnen een bijdrage van 70% aanvragen bij de gemeente. Bijna alle VvE’s in de geselecteerde postcodegebieden hebben aangegeven gebruik te willen maken van het Volkshuisvestingsfonds.

Subsidie voor koopwoningen
Naast de subsidieregeling voor koopappartementen is er ook subsidie beschikbaar voor koopwoningen in de postcodegebieden: Appingedam Centrum (9901), Appingedam Opwierde (9902), Delfzijl-West en Centrum (9934), Delfzijl-Noord (9933), Farmsum (9936), ‘t Zandt (9915) en Zijldijk (9987). De eerste particuliere woningbezitters in deze gebieden hebben al een brief ontvangen om zich aan te melden voor het Volkshuisvestingsfonds. Inwoners die nog geen brief van de gemeente hebben ontvangen krijgen die na de zomervakantie.

Vragen?
Meer informatie over het Volkshuisvestingsfonds en de voorwaarden staat op eemsdelta.nl/volkshuisvestingsfonds

Back to top button