ChristenUnie Eemsdelta bezoekt opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Bierum

Bierum – De fractie van ChristenUnie Eemsdelta, bestaande uit raadsleden Gert Drenth, Ina Schenkel-Zandvoort, Harold Kol en fractieassistenten Bé Prins en Jan van Heerde, bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de Luingaborg in Bierum. Sinds mei 2022 worden hier ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Een deel van hen verbleef eerder in Hotel Boven Groningen in Delfzijl.

De fractieleden werden hartelijk ontvangen door Anneke Knip en twee van haar collega’s in de grote, gezellige ontvangstzaal. Deze ruimte biedt gelegenheid voor diverse activiteiten zoals bingoavonden en verjaardagsvieringen. Anneke Knip gaf een uitgebreide uitleg over de werkzaamheden bij Luingaborg en de kleinere opvanglocatie De Menterne in Wagenborgen. Ze benadrukte dat er in het begin veel geregeld moest worden, wat soms lastig was. Nu, met meer ervaring, verlopen de zaken soepeler. De communicatie verloopt grotendeels via Google Translate, en in moeilijke situaties wordt een tolk ingezet.

Tijdens de rondleiding door het gebouw kregen de fractieleden een kijkje in een van de onbewoonde kamers, de wasserette, de grote moderne keuken waar iedereen zelf kan koken, het leslokaal en de moestuin. Medewerkers beantwoordden diverse vragen tijdens de rondleiding.

Het was ook bemoedigend om te horen dat er een uitstekend contact is tussen de Oekraïense vluchtelingen en de inwoners van Bierum. Afgelopen zaterdag vond er een geslaagde gezamenlijke lunch voor de Bierumers plaats.

Aan het einde van het bezoek spraken de fractieleden hun waardering uit voor de inzet en het enthousiasme van de medewerkers. Als blijk van dank voor de gastvrije ontvangst overhandigden zij een attentie.

Back to top button