16.8 C
Delfzijl
woensdag 19 juni 2019
Home 112-nieuws Staatstoezicht op de Mijnen stelt strafrechtelijk onderzoek in na lekkage giftig aardgascondensaat

Staatstoezicht op de Mijnen stelt strafrechtelijk onderzoek in na lekkage giftig aardgascondensaat

Farmsum – Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de rol van de NAM bij de lekkage van giftig aardgascondensaat in het Afwateringskanaal bij Farmsum.

Volgens een woordvoerder van het SodM valt de NAM mogelijk iets te verwijten en daarom is een strafrechtelijk onderzoek opgestart door het Openbaar Ministerie en het SodM.

Brandbaar en giftig
Aardgascondensaat is een bijproduct van de winning en productie van gas. Het is een mengsel van giftige en brandbare stoffen waaronder benzeen. Bij het tankenpark van de NAM zou vorige week een lekbak met dat aardgascondensaat zijn overgelopen. Het condensaat liep vervolgens via een put op straat in het riool voor hemelwater en liep zo het Afwateringskanaal in.

Het SodM geeft wel aan dat het de NAM heeft ‘gesommeerd de lozing te minimaliseren en eventuele schade aan milieu en natuur te herstellen’.

Oorzaak lang onduidelijk
Voor de instanties was het de afgelopen dagen gissen naar wat de oorzaak van de olievlek in het Afwateringskanaal. Het Afwateringskanaal was al sinds donderdag vervuild.

Het waterschap Hunze en Aa’s en een specialistisch bedrijf waren al begonnen met het opruimen. Na laboratoriumonderzoek bleek het te gaan om aardgascondensaat. De NAM kon pas dinsdagochtend bevestigen dat de oorzaak bij het tankenpark lag.

Wethouder IJzebrand Rijzebol liet dinsdagmiddag weten het de NAM zeer kwalijk te nemen dat dit is gebeurd en pas zo laat is opgemerkt.

Advertenties

Advertenties