Splinternieuw datacentrum van Google wordt eind dit jaar geopend

Eemshaven – Het splinternieuwe datacentrum van Google in de Eemshaven wordt op dinsdag 6 december officieel geopend. Hierbij zijn Minister Henk Kamp van Economische zaken en internetondernemer Ben Woldring aanwezig.

Google maakte september 2014 bekend dat het een groot datacenter ging bouwen in de Eemshaven. Deze locatie is ideaal voor het bedrijf vanwege de ligging van zeekabels voor internetverkeer. De bouw heeft Google ongeveer 600 miljoen euro gekost, het gebouw is dan ook 400 meter breed, 110 meter diep en 24 meter hoog. In totaal kunnen er rond de 10.000 servers geplaatst worden. Door deze grootte is er werk voor 150 tot 170 technici.

Het datacenter van Google in de Eemshaven gebruikt de volledige capaciteit van windpark Delfzijl-Noord op de schermdijk bij Delfzijl. Google financierde het windmolenpark en kan dankzij de deal het nieuwe datacenter in de Eemshaven voor 100 procent draaien op lokaal opgewekte groene stroom.

De overeenkomst tussen Google en Eneco loopt vanaf begin 2016 en blijft in eerste instantie voor tien jaar van kracht. Het windmolenpark bestaat uit 19 windturbines die gezamenlijk zo’n 62 megawatt kunnen opwekken.

Back to top button