donderdag 21 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Spannende races op Grasbaan Westeremden

Westeremden – Zaterdag 6 mei vormde het ijsbaanterrein De Wierde het sfeervolle decor voor de eerste van de twee grasbaanwedstrijden die dit jaar door de Stichting Baansport Westeremden (SBW) worden georganiseerd. De grasbaan lag er uitstekend bij en het beetje regen dat viel in de dagen voor de races bleek voldoende om de baan in perfecte staat te doen zijn en sproeien bleek niet nodig.

Deze eerste wedstrijd was het de beurt aan de KNMV-coureurs. Om 14.00 uur werd begonnen aan de trainingen en omstreeks 16.00 uur ging de eerste race van start met aan het startlint de coureurs in de klasse 125cc special. Christian Wagemans liet direct zien, dat hij niet voor niets naar het noorden was afgereisd en schreef de zege in zowel zijn eerste als tweede serie op zijn naam. Echter in de A-finale had Nynke Sybesma, die ook al goed scoorde in de series, grootse plannen. Ze nam kopstart, maar helaas een valpartij maakte een voortijdig eind aan haar wedstrijd. Wagemans werd gediskwalificeerd en Sem Ensing eiste daardoor, als lachende derde, de dagzege voor zich op.

De 50cc klasse werd gewonnen door Rudmer Koopmans uit Arum. Het werd hem echter niet gemakkelijk gemaakt door Jason Kroeze uit Groningen en Jafaro Hazeveld uit Assen, die beide ook op de hoogste trede van het podium wilden staan, maar genoegen moesten nemen met respectievelijk een 2e en 3e plaats. Wat een strijd!

In de klasse 65cc werden zowel de series als de finale gewonnen door Jelmar Neassens uit Tytsjerk al moest hij hiervoor wel veel strijd leveren met zijn mede-coureurs. Niek Meijerink uit De Krim is de kleinste coureur in deze klasse maar wel een die weet van gas geven. Hij kwam echter net te kort voor een podiumplaats.

3 Manches stonden er in het westrijdschema voor de klasse 85cc. Lars Hoeksma uit Jistrum bleek te sterk voor de overige deelnemers in deze klasse. Hij won alle 3 manches. Achter zijn rug werd gestreden om de andere plaatsen en dit leverde elke keer een andere uitslag op. Uiteindelijk werd Dennis van der Ploeg uit Berltsum twee en Fardau de Ree uit Tjerkgaast drie.

125cc Jeugd, een klasse waarin de jeugdige coureurs zeer aan elkaar zijn gewaagd. Nadat ieder twee series had gereden konden de punten worden geteld om uit te rekenen wie zich had gekwalificeerd voor de finale. Koen van Schoot was als eerste weg, maar moest wel de strijd aangaan met een drietal andere coureurs die eveneens heel snel van start gingen en ook de dagzege wilden opeisen. Dat leverde elke ronde een andere uitslag op met als uiteindelijke winnaar Jesse Meindertsma uit Driezum.

Dit jaar kent de damesklasse oftewel Power Girls een groot aantal deelnemers. Zo ook vandaag. Dertien dames meldden zich bij de inschrijving. Zij zijn zeer aan elkaar gewaagd en dat levert steeds een mooie strijd op. Op de Westeremder kleibaan kon dagstarter Maaike de Ree uit Sint Nicolaasga zeer goed uit de voeten. Rosalyn de Vries voelt zich daar ook steeds beter op thuis. Zij nam kopstart in de finale en moest alles geven om die positie te houden. In de laatste bocht voor de finish kwam Maaike de Ree toch nog  onderdoor en werd daardoor winnaar.  Iris Meindertsma is aan een sterk seizoen bezig. Zij werd derde. Marielle Kuiper, normaal gesproken altijd op het podium te vinden, kwam deze keer net tekort en moest genoegen nemen met een vierde plaats.

De Regio-klasse was helaas dun bezet. 4 Coureurs verschenen aan het startlint en de uiteindelijke winnaar was Chris Werkman uit Kommerzijl die alle 3 manches won voor Mans Engel uit Westeremden die tweede werd. De derde plaats was voor Job van der Hoek en Max van Hulsen eindigde als vierde.

De klasse Follow up is de klasse waarin alle finalisten ook de dagzege kunnen opeisen. Elke wedstrijd wordt er op het scherpst van de snede gestreden en van te voren valt niet te zeggen wie als eerste over de finishlijn komt. Een lust voor het oog! Jelmer de Ree uit Tjerkgaast valt uit in zijn eerste serie en moet zich via de B-finale kwalificeren voor de A-finale. Na een zeer spannende strijd ziet hij kans om ieder achter zich te houden en zich als winnaar te laten huldigen. Bas Homans uit Walterswald wordt tweede en Maaike de Ree uit Sint Nicolaasga wordt derde.

De wedstrijddag in Westeremden wordt rond half acht afgesloten met de A-finale in de klasse Runner-up. Ook hier weer een mooie strijd. Meindert de Vries pakt de dagzege gevolgd door Annelies Veensma uit Stiens en Andries Homans uit Walterswald.

Hiermee kwam een einde aan een mooie racedag, niet alleen voor de deelnemers maar ook voor het publiek. Geweldige wedstrijden die zeer zeker een reclame voor de baansport zijn. Gemist? Dan kan men op zaterdag 13 mei ook nog genieten van de grasbaanraces in Westeremden, waarbij het dan de beurt is aan de coureurs van de VTBM. De wedstrijden beginnen om 12.00 uur en de toegang is gratis.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,306VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
DierDier
AutoAuto
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen