Spaarvarken-expositie Leen Kaldenberg in Donatuskerk Leermens

Leermens – Beeldend kunstenaar Leen Kaldenberg exposeert kleine schilderijen in de St. Donatuskerk in Leermens op zaterdag 18 en zondag 19 november van 11:00 tot 17:00 uur. Hij wil o.a. met deze spaarvarken-expositie de financiële middelen bijeenbrengen voor zijn boek “Over Landschap”.

Kaldenberg is al 25 jaar professioneel kunstenaar. Hij schildert voornamelijk het Noord Nederlandse landschap waarover hij zelf zegt  “Ik blijf trouw aan het Noord Nederlands landschap, aan land, lucht, licht en water, onderwerpen die mij tot op de dag van vandaag uitdagen”  Over zijn kijken als kunstschilder naar dit landschap verschijnt een boek met de titel “Over Landschap”. Om dit boek te financieren heeft Kaldenberg meerdere acties op touw gezet. Een daarvan is de Spaarvarken-expositie in de kerk van zijn woonplaats Leermens. Daar worden voor een redelijk bedrag kleine werken van zijn hand verkocht. Het boek wordt op 4 februari 2018 gepresenteerd tijdens een grote expositie bij Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen. Kaldenberg heeft er voor gekozen om vooral een beeldverhaal te vertellen maar ook schrijvers als Marjoleine de Vos, dichter en redacteur NRC Handelsblad, Illand Pietersma, kunstjournalist DvhN en hoofdredacteur van de KunstKrant en Han Steenbruggen, directeur conservator Museum Belvédère laten hun licht schijnen over het werk van Kaldenberg waarover hij zelf zegt “Ik vertel een beeldverhaal, dat is mijn taal, Ik heb anderen gevraagd te schrijven met mijn werk als vertrekpunt.

Leen is opgegroeid in de Betuwe, waar in zijn kindertijd al de kiem werd gelegd om kunstenaar te worden. “Als kind heb ik altijd stiekem kunnen spelen bij Ben en Emmy Joosten, twee beeldend kunstenaars die woonden in een oude school in Dodewaard aan de Waal. Ik mocht van mijn ouders eigenlijk niet bij ze komen, maar ik speelde er regelmatig in het atelier en op zolder en mocht er tekenen. Daar is het allemaal begonnen”. Bij hem thuis was een kunstopleiding niet bespreekbaar want hij moest een vak leren, hij ging naar de slagersvakschool naast het werken in de slagerij van zijn ouders. Daarna belande hij op de culinaire vakschool in Groningen waar hij een klassieke Franse koksopleiding volgde. Kaldenberg was in Groningen vooral bekend om zijn kookkunsten, zo was hij jarenlang het gezicht van de plaats Melkema in Huizinge, zijn manier om in zijn levensonderhoud te voorzien. Maar zodra het kon ging hij naast zijn werk naar academie Minerva voor de felbegeerde kunstopleiding.

Momenteel kan hij nog steeds niet van het werk als kunstschilder bestaan, zijn huidige werk als coördinator in het hospice in Appingedam maakt nu dat hij in zijn levensonderhoud kan voorzien. Veel mensen vragen hem of dat niet iets totaal anders is dan het koken. Hierop zegt hij “Dat lijkt misschien zo maar voor mij is het beide dienstverlening, het faciliteren van mensen en dat is nu dus in de laatste levensfase. Maar ik zou niet zonder het schilderen kunnen. Op de dagen dat ik niet in het hospice werk stap ik op de fiets om naar mijn atelier te gaan. Dat bevindt zich op de bovenste verdieping van het voormalige gemeentehuis van Stedum. Onderweg trekt het landschap, dat steeds verandert, aan me voorbij. Ik zuig het op en vroeg of laat komt het in de vorm van een schilderij op mijn manier naar buiten. Dat is wat ik nu ook in de vorm van een boek wil laten zien. En ook aan de Groningers wil meegeven. Besef dat je in een prachtig landschap woont.

Het boek dat 30 euro gaat kosten is nu alvast te bestellen en na 4 februari af te halen of tegen verzendkosten thuis te laten bezorgen. Maak je belangstelling bekend door een e-mail te sturen naar leen@leenkaldenberg.com en je ontvangt alle informatie of bezoek de spaarpot-expositie in Leermens op 17 of 18 november.Back to top button