Regio – De Eerste Kamer heeft op 16 april jongstleden een belangrijke mijlpaal bereikt door het aannemen van een wetsvoorstel dat de gaswinning in het Groningen-gasveld definitief beëindigt. Deze stap is van cruciaal belang voor de veiligheid en zekerheid van de inwoners van Groningen. Desondanks blijft de situatie in Groningen nog altijd zorgelijk, met nog zo’n 12.000-13.000 adressen die versterkt moeten worden om aan de veiligheidsnormen te voldoen.
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) benadrukt in zijn jaarlijkse rapportage de noodzaak om de versterkingsopgave te versnellen en te voltooien tegen 2028, met een focus op veiligheid. Inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren benadrukt dat veiligheid prioriteit moet krijgen boven maatregelen voor genoegdoening, omdat onzekerheden en langdurig wachten op versterking en schadeafhandeling ernstige stress en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.
Om de veiligheid te waarborgen, doet SodM drie belangrijke aanbevelingen:
- Focus op veiligheid: Versnel de versterkingsopgave en voer duurzaamheidsmaatregelen alleen uit als ze de versterking van andere woningen niet vertragen.
- Voer de geplande versnelling uit: Analyseer de vertragende factoren en benut alle interventies om de versterking tegen 2028 te realiseren.
- Maak werk van nazorg: Na de sluiting van het Groningen-gasveld is nazorg essentieel vanwege doorlopende aardbevingen en bodemdaling. Het stelsel rondom nazorg moet duidelijk worden vastgelegd in de Mijnbouwwet.
Ondanks de beëindiging van de gaswinning blijven aardbevingen in Groningen een risico, veroorzaakt door drukverschillen in de ondergrond. Hoewel de kans op zware aardbevingen afneemt, kunnen nog steeds aardbevingen plaatsvinden die schade aan woningen veroorzaken.