6.7 C
Delfzijl
5 maart 2021 15:10

Sneeuw op komst in groot deel van Nederland

Nederland – Voor winterliefhebbers is het dit weekend eindelijk zo ver. Voor het eerst sinds 22 januari 2019 kan er een laag sneeuw vallen in een groot deel van Nederland. De sneeuw is van tijdelijke aard, want zondag komt de dooi er alweer in. Ook deze vrijdag hebben we lokaal te maken met winterse ongemakken.

Het winterse weer van dit weekend luiden we vandaag in met enkele buitjes. Dit kunnen winterse buien zijn met kans op (natte) sneeuw en lokaal is kans op gladheid. Verder naar het zuiden is het overwegend droog, maar ook daar kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte wegen.

Sneeuw in groot deel van Nederland in de loop van zaterdag
Zaterdag wordt het, na een koude ochtend met regionaal vorst, ’s middags niet warmer dan 1 à 2 graden. Vanwege de stevige wind voelt het aan als -5 graden. Als je naar buiten gaat is het dan ook fijn om lekker warm aangekleed te zijn.

In de loop van de middag en in de avond duikt het kwik net onder nul. Tegelijkertijd breidt een neerslaggebied zich vanuit het westen over het land uit en dat betekent sneeuw! Het kan wel lang duren voordat de neerslag het oosten bereikt, mogelijk pas aan het begin van de nacht. Bovendien neemt de neerslagintensiteit geleidelijk af.

De kans op een sneeuwdek van meer dan 3 centimeter is in het westen nu 60%. De kans is 90% dat de sneeuw blijft liggen. In het oosten is 30% kans op meer dan 3 centimeter. In het meest waarschijnlijke scenario valt in grote delen van het land 1-3 cm sneeuw. Regionaal valt 3-5 centimeter en dan vooral in het zuidwesten en zuiden.

Van korte duur
Zondag hebben we verspreid over het land nog te maken met neerslag. Daarbij is kans op lichte sneeuw, ijsregen (dat zijn kleine hagelkorreltjes) en ijzel. De neerslagsoort kan van plek tot plek sterk verschillen en dat maakt het link op de weg. Sowieso moeten weggebruikers rekening houden met sneeuwresten, vooral in woonstraten waar niet gestrooid is. Vanuit het westen treedt de dooi langzaam in en dat betekent dat een eventuele sneeuwlaag langzaam wegsmelt. Door dat smelten kan ook mist ontstaan. Waarschijnlijk duurt het een tijdje voordat de sneeuw overal is weggesmolten. Daardoor kan het lange tijd glad blijven.

De temperatuurverwachting is nog onzeker en is afhankelijk van hoe snel het neerslaggebied naar het oosten wegtrekt en hoe snel de wind uit het westen gaat waaien. Wanneer er nauwelijks wind staat en we tot in de middag te maken hebben met neerslag, wordt het niet warmer dan 2 graden. In het snelste dooiscenario wordt het maximaal 7 graden. In dat geval smelt de sneeuw snel weg en is eventuele sneeuwpret echt van korte duur.

Na het weekend is het voorlopig gedaan met de winter. Mogelijk wordt het in de loop van de week weer 10 graden. Bovendien staat veel regen op het programma.

Volg ons op

10,944FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten