fbpx
1.2 C
Delfzijl
donderdag 21 november 2019
Home Weer en natuur Sneeuw en kans op ijzel vandaag

Sneeuw en kans op ijzel vandaag

Nederland – Het koude winterweer komt dit weekend tijdelijk ten einde, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vandaag trekt een neerslaggebied over het land en daarbij valt eerst sneeuw en later in de middag en in de avond is kans op IJZEL. Hierdoor kan het spekglad worden en verloopt de middag- en avondspits extra druk. De gladheidsperikelen zijn vanmiddag in het westen vrij snel voorbij. In het oosten en noordoosten verdwijnt de gladheid in de nacht naar zaterdag.

De neerslag bereikt het uiterste westen rond een uur of 11:00. Daarbij valt in de westelijke kustprovincies eerst natte sneeuw bij een temperatuur van 0 tot +1 graad. Al snel gaat de neerslag over in regen en stijgt het kwik naar 2-3 graden. Van gladheid is in het westen dus niet of nauwelijks sprake.

Precies tijdens avondspits
Het neerslaggebied trekt geleidelijk oostwaarts. Om ongeveer 13:00 uur begint het in een strook van Drachten naar Utrecht te sneeuwen. In het zuiden valt in de tweede helft van de middag af en toe lichte sneeuw, maar veel stelt de neerslag daar niet voor. Geleidelijk gaat de neerslag daar over in regen.

De neerslag bereikt het uiterste oosten van Drenthe, Overijssel en Gelderland om ongeveer 15:00 uur. Zuid-Limburg is als laatste aan de beurt met vanaf 16:00 uur neerslag.

In de provincies Friesland, Flevoland en Utrecht kan ongeveer 1 cm vallen. Daarbij ligt de temperatuur rond het vriespunt. In de loop van de middag, tijdens de avondspits, gaat de neerslag over in regen en is kans op IJZEL. Omdat de wegen nog ijskoud zijn van het winterse weer van afgelopen dagen kan de regen aan het wegdek vastvriezen. Zeker op platgereden sneeuw in woonwijken kan het spiegelglad worden. Waar een vers laagje sneeuw ligt zorgt ijzel juist niet voor extra gladheid. De regendruppels verdwijnen namelijk in het sneeuwdek. Vanavond verdwijnt de gladheid in het midden op de meeste plaatsen.

In het westen blijft gladheid tijdens de avondspits uit. Wel kan het door de lichte regen in de Randstad drukker zijn dan normaal.

Regionaal 2 cm sneeuw in het oosten en noordoosten
In het oosten en noordoosten sneeuwt het gedurende de middag en aan het begin van de avond een tijd en valt circa 2 cm. Tijdens sneeuwval ligt de temperatuur rond of iets onder het vriespunt. Geleidelijk dringt de dooi ook in het oosten en noordoosten door en gaat de sneeuw van het westen uit over in regen. Daardoor kan het regionaal spekglad worden door IJZEL. Ook de sneeuwresten zorgen voor gladheid.

Vannacht loopt de temperatuur in het hele land op en verdwijnt de gladheid geleidelijk. Aan het eind van de nacht is het 3-6 graden.

Advertenties
Advertenties