Sfeervol kaarslicht en muziek in de Menkemaborg tijdens de kerstdagen

Uithuizen – Echt kaarslicht in de Menkemaborg te Uithuizen op eerste en tweede kerstdag én zondag 27 december van 12.00 uur tot 16.00 uur. De Menkemaborg kan vanwege de coronamaatregelen maar weinig bezoekers ontvangen tijdens deze dagen. In de borg branden daarom, niet alleen op eerste en tweede kerstdag, maar ook op zondag 27 december, van 12.00 uur tot 16.00 uur de kaarsen in de kristallen kroonluchters en zilveren kandelaars. Organist Hans Nomen speelt prachtige stukken op het kabinetorgel.

Bezoekers moeten hiervoor online reserveren en dit kan via een link op de homepagina van www.menkemaborg.nl. Tijdig reserveren want vol is vol! In de borg is het dragen van een mondkapje verplicht, evenals het volgen van de route en de regels betreffende het houden van afstand.

Hoe zou het leven en wonen zijn zonder elektriciteit, waterleiding en centrale verwarming. De kamers werden in die tijd verlicht door de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral door kaarsen. Alleen op beide kerstdagen worden er echte kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht.

De kamers zijn versierd voor de kersttijd, maar er staat geen kerstboom in de borg, want dat was in de achttiende eeuw nog niet gebruikelijk. De tafel is gedekt met voor het kerstdiner met een kleurig servies en schitterende zilveren kandelaars. Het lijkt alsof de familie ieder moment binnen kan komen om te gaan dineren.
Ook in de winter is een bezoek aan de tuin de moeite waard. De vormen van de formele tuin blijven zichtbaar in de geschoren buxus- en taxushagen. Voor een bezoek aan de tuin is reserveren niet verplicht, maar wel het volgen van de route.

De Menkemaborg is open tot en met zondag 31 december van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

Back to top button