2.6 C
Delfzijl
8 mei 2021 05:36

Serie zeer zachte dagen begint vandaag

Nederland – De temperatuur stijgt vandaag naar 10-13 graden en daarmee start een serie zeer zachte dagen. Tot begin volgende week stijgt het kwik bijna dagelijks naar dubbele cijfers, alleen in het noorden blijft de temperatuur vaak net onder de 10 graden. Normaal is het half december 5 tot 7 graden. Het weerbeeld laat veel wolken zien en de eerste dagen valt geregeld regen. Later in de week is het vaker droog met af en toe zon.

Met vrij lage temperaturen is december tot nu toe een vrij koude maand en een halve graad kouder dan normaal. De Bilt telde zeven vorstnachten en overdag lagen de maximumtemperaturen tussen 2 en 6 graden. Afgelopen donderdag werd zelfs de eerste lokale ijsdag van het jaar genoteerd in het Gelderse Hupsel. Normaal is het half december 5-7 graden.

De achterstand die december momenteel nog heeft op het klimatologische gemiddelde wordt deze week weggepoetst. Met een zuiden- tot zuidwestenwind wordt zeer zachte lucht aangevoerd en stijgt de temperatuur dagelijks naar dubbele cijfers. Met uitzondering van woensdag wordt het op de meeste dagen 10-11 graden en vandaag kan het in het zuiden lokaal 13 graden worden. De nachten verlopen ruimschoots vorstvrij met minima van 5 tot 8 graden. De kans is groot dat ook december 2020 als een warme maand de boeken ingaat.

De Bilt heeft al 279 dagen met maxima van 10 graden en meer
Voor De Bilt is het de eerste dag met dubbele cijfers sinds 24 november. Dit jaar kent tot nu toe al 279 dagen met in De Bilt een maximumtemperatuur van tenminste 10 graden. Of deze serie met zeer zachte dagen genoeg is voor het recordaantal dagen met 10 graden en meer moet worden afgewacht. Het record is nu in handen van het jaar 2002 met in totaal 285 dagen met in De Bilt een temperatuur van tenminste 10 graden. Voor het absolute record zijn nog zeven dagen nodig.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
DierDier
AutoAuto

Populaire berichten