fbpx
13.7 C
Delfzijl
vrijdag 18 september 2020
Home Algemeen Schoolmaatschappelijk werk terug op de kindcentra in Appingedam

Schoolmaatschappelijk werk terug op de kindcentra in Appingedam

Appingedam – De scholen van kindcentrum OPwierde en Olingertil krijgen met ingang van volgend schooljaar 2020/2021 de beschikking over een schoolmaatschappelijk werker. De gemeente Appingedam draagt bij aan de financiering.  De schoolbesturen van openbaar onderwijs Marenland en christelijk primair onderwijs Noordkwartier dragen ieder ook een deel van de kosten.

Met de aanstelling van een schoolmaatschappelijk werker moet de samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs waar nodig eerder, efficiënter en effectiever tot stand komen. De medewerker  is aanwezig op het kindcentrum en voor iedereen gemakkelijk aanspreekbaar. Problemen kunnen vroegtijdig gesignaleerd, aangepakt of doorverwezen worden. Daarmee wordt voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. De schoolmaatschappelijk werker is de schakel tussen ouders, school en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Deze medewerker vervult daarmee een brugfunctie tussen de verschillende partijen en richt zich op het kind bij wie de ontwikkeling (mogelijk) stagneert.

Aandachtsgebieden
Aandachtsgebieden van de schoolmaatschappelijk werker kunnen bijvoorbeeld zijn
moeilijke situaties bij het buitenspelen of ouders die begeleiding of ondersteuning nodig hebben bij het opvoeden. Projectleider Mirjam Pieters van de stichting voor christelijk primair onderwijs  Noordkwartier: “Kinderen en ouders krijgen met de inzet van de schoolmaatschappelijk werker de aandacht  die ze verdienen waardoor de kinderen optimaal kunnen leren. We hopen dat dit project, naast het beoogde effect voor ouders en leerlingen, er ook aan bijdraagt dat er minder verwezen wordt naar duurdere en specialistische jeugdzorg.”

Wethouder Lea van der Tuin: “Met onze inzet op voorschoolse educatie, de taalgroep in kindcentrum OPwierde en nu de inzet van en schoolmaatschappelijk werk, werken we samen aan ons doel om alle kinderen kansrijk op te laten groeien. Ik verwacht hiervan goede resultaten.”