fbpx
22.3 C
Delfzijl
maandag 21 september 2020
Home Algemeen Scholieren Eemsdeltacollege laten resultaten zien van lessen over leven in aardbevingsgebied

Scholieren Eemsdeltacollege laten resultaten zien van lessen over leven in aardbevingsgebied

Delfzijl – Leerlingen van het Eemsdeltacollege in Delfzijl hebben vanochtend zestien werkstukken gepresenteerd aan wethouder IJzebrand Rijzebol en ambtenaren van de gemeente Delfzijl. Dat gebeurde in het kader van het project Goud Grunn.

Ruim vijftig leerlingen kregen de afgelopen weken lessen over aardbevingen en hebben werkstukken gemaakt. Het gaat onder meer om een app om aardbevingen te voorspellen, aardbevingsbestendige en duurzame huizen, een hulpsysteem dat slechtzienden helpt bij een aardbeving, een innovatief verzorgingshuis etc. De werkstukken zijn deze week te bekijken in het gemeentehuis van Delfzijl.

Wethouder Rijzebol: ‘Ik ben erg blij met deze denktank uit onze eigen inwoners. Met name de verfrissende en creatieve ideeën van jongeren kunnen we goed gebruiken. Het is fijn om te zien hoe betrokken onze jeugd is op hun eigen gebied.’

EPI-kenniscentrum coördineert op middelbare scholen in het aardbevingsgebied in Groningen het project Goud Grunn. Daarin worden leerlingen uitgedaagd om over hun dorp van de toekomst na te denken. Daarbij staat deze vraag centraal: “Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruit ziet over tien tot twintig jaar?” Doel is om hen na te laten denken over:

–      Hun leefomgeving in het aardbevingsgebied
–      Hun toekomstbeeld van het gebied en gewenste ontwikkelingen die zij voor zich zien
–      Mogelijkheden en beperkingen van duurzame energie, krimp, etc.

De Eemsdeltascholieren kregen tijdens diverse (gast)lessen informatie over de Groninger aardbevingen en alles wat daarmee samenhangt: ondergrond, techniek, achtergrond gaswinning, sloop, nieuwbouw, de sociale impact, de versterkingsopgave en ze gingen op excursie. Dat wordt onder meer verzorgd door de Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG, CMO STAMM en EPI-kenniscentrum.

Daarna maakten de leerlingen een werkstuk, in de vorm van een maquette, tekening of filmpje. Ze kozen één van deze thema’s: voorzieningen / zorg / duurzaam wonen en bouwen / herbestemming leegstaande gebouwen / woonomgeving en groen.

Uit de werkstukken wordt 24 mei een winnaar gekozen, daarbij strijden ze tegen de inzendingen van Het Hogeland College in Uithuizen. De ideeën worden zoveel mogelijk gedeeld met bestuurders, zodat zij die kunnen meenemen in hun plannen. Scholen zijn welkom om zich aan te sluiten bij Goud Grunn komend schooljaar. Meer info is te vinden via www.epi-kenniscentrum.org.