fbpx
19.3 C
Delfzijl
vrijdag 29 mei 2020
Home Algemeen Scholen in de gemeente Delfzijl worden de komende vijf jaar versterkt

Scholen in de gemeente Delfzijl worden de komende vijf jaar versterkt

Delfzijl – De komende vijf jaar zullen alle scholen in de gemeente Delfzijl verder aardbevingsbestendiger worden gemaakt. De gemeente Delfzijl, de schoolbesturen en de kinderopvang hebben daarover in principe overeenstemming bereikt. Deze week wordt een plan voor de hele gemeente gepresenteerd. Wethouder Jan Menninga van de gemeente Delfzijl: ‘Dit plan is ontstaan in een zorgvuldig proces dat we in goede harmonie met alle partijen hebben doorlopen.’

Primair onderwijs
In totaliteit zullen er drie nieuwe scholen worden gebouwd, in Wagenborgen, Spijk en Delfzijl-West. De volgende scholen zullen worden versterkt: Hiliglo in Holwierde, Windroos en Het Baken in Delfzijl. Ook de scholen Farmsumerborg in Farmsum en de Woldrakkers in Woldendorp zullen worden versterkt, maar bij deze scholen zal ook worden onderzocht of (tijdelijke) nieuwbouw hiervoor een optie is. Tijdens de versterking kunnen de kinderen niet in hun school blijven. Hiervoor zal een tijdelijke school worden ingericht. Ten slotte zal er voor de brede school Tuikwerd en brede school Noord nader onderzoek worden gedaan. Wethouder Menninga: ‘De krimp van de scholen is een ingrijpende ontwikkeling voor alle scholen, ouders en kinderen. Door de aardbevingen is alles in een versnelling gekomen maar biedt ook kansen. Met dit plan willen we die kansen benutten.’

Voortgezet onderwijs
De school voor Energy en Maritime van het Noorderpoort zal worden versterkt. Het Eemsdeltacollege zal in samenwerking met het Noorderpoort en de gemeente Appingedam en Delfzijl een onderzoek starten naar de mogelijke samenwerking tussen de onderwijsinstellingen en de locaties in beide gemeenten. De vestiging Woldendorp van het Dollardcollege is niet onderzocht. Het gepresenteerde programmaplan volgt op de in kaart gebrachte noodzakelijke ingrepen om de huidige schoolgebouwen aardbevingsbestendiger te maken. De partijen stellen voor nu niet alle scholen te versterken, maar voor bepaalde scholen in plaats daarvan te kiezen voor nieuwbouw. Op die manier worden de scholen en kinderopvanglocaties niet alleen aardbevingsbestendiger, maar ook klaargemaakt voor de toekomst.

Extra geld nodig
De kosten voor het aardbevingsbestendiger maken van de scholen, evenals voor het inrichten van de tijdelijke school als dat nodig is worden gedragen door de NAM. Niet alle kosten kunnen gedekt worden uit de bijdrage van de NAM. Met name het geld dat nodig is om de scholen duurzaam, energiezuinig en ook verder volledig toekomstbestendig te maken is nog niet toegezegd. De Nationaal Co√∂rdinator Groningen is over de vergoeding van deze kosten in gesprek met de regering. Wethouder Jan Menninga: ‘Extra geld van de regering is nodig om nieuwe, duurzame en toekomstbestendige scholen te bouwen. Op deze manier geven we een impuls aan de kwaliteit van het onderwijs in onze gemeente voor de komende decennia’. In de komende maanden zullen de gemeente, het bestuur van de kinderopvang en de schoolbesturen over de plannen in gesprek gaan met hun achterban.

Andere aardbevingsgemeenten
In alle negen aardbevingsgemeenten wordt gewerkt aan plannen hoe de inrichting van de onderwijslocaties en locaties voort kinderopvang voor de toekomst het beste georganiseerd kan worden. Per gemeente zijn en zullende komende periode programmaplannen bekend gemaakt worden.

Lees hier het verkorte Programmaplan huisvesting scholen.

Advertenties