3.1 C
Delfzijl
7 maart 2021 09:09

Schaatsupdate: uitstekende condities voor de groei van schaatsijs

Nederland – Met de strenge tot zeer strenge vorst en niet al te veel wind zijn de condities momenteel uitstekend voor het aangroeien van schaatsijs. Maar niet overal ontstaat een prachtige ijsvloer. In het weekend zijn de omstandigheden het beste om te schaatsen. Daarna ligt dooi op de loer.

Het ijskoude winterweer houdt aan en dat is goed nieuws voor alle schaatsliefhebbers in Nederland. In de nachten is het helder en op grote schaal komt het tot strenge vorst. Regionaal kan het zelfs zeer streng vriezen met temperaturen beneden -15 graden en plaatselijk uitschieters naar -20 graden! De noordoostenwind blijft koude lucht aanvoeren, maar de wind is lang niet meer zo fors als afgelopen weekend. Vooral tijdens de nachten is de wind veelal zwak tot matig en daardoor kan het ijs rustig aangroeien.

In het weekend grootste kans op mooi schaatsijs
Op ondiepe plassen en sloten is tijdens de afgelopen dagen gestaag een laagje ijs ontstaan. In het binnenland gaat het om 5 tot plaatselijk 10 centimeter ijs. Door de gunstige omstandigheden kan de ijsvloer hier tijdens het weekend zelfs verdubbeld zijn in dikte ten opzichte van de huidige staat. Op de grotere en ook diepere wateren ligt momenteel nog relatief weinig ijs en het groeit hier ook minder hard aan. Desondanks kan er tijdens het weekend een laag ijs van 10 centimeter zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de Friese meren of grote recreatieplassen. Vanaf 12 centimeter is het ijs dik genoeg om met meerdere mensen veilig te kunnen schaatsen. Het gaat erom spannen, maar tijdens het weekend en mogelijk ook nog tijdens de eerste dagen van de nieuwe week zijn de omstandigheden het beste om te schaatsen. Volgende week neemt de kans op dooi geleidelijk toe en komt de schaatspret mogelijk ten einde.

Sneeuwijs plaatselijk spelbreker
Niet overal zijn de condities om te schaatsen ideaal. Op sommige plaatsen is namelijk afgelopen zondag en maandag sneeuwijs ontstaan. Vooral in sloten en kleine vaarten is door de hevige sneeuwval flink wat sneeuw op het water terecht gekomen wat vervolgens is bevroren. Dit type ijs is broos en dus niet betrouwbaar om met meerdere mensen op te schaatsen. Bovendien groeit sneeuwijs slechts moeizaam aan en zal het lang duren voor je er wel op kan staan. Daarnaast is het ijs niet glad en is de kans op een valpartij groot.

Door het hoge water in de grote rivieren zijn ook veel uiterwaarden onder water gelopen. Inmiddels is de waterstand over het hoogtepunt heen en begint het water langzaam weer te zakken. Wanneer een laag ijs vormt terwijl het water eronder aan het terugtrekken is, komt er lucht tussen het water en het ijs. Hierdoor kan geen stevige ijsvloer ontwikkelen. Het ijs kan zelfs scheuren en breken wat gevaarlijke situaties oplevert.

IJsbanen bieden goed alternatief
Mocht het ijs in de natuur in jouw omgeving niet goed aangroeien dan kan er altijd nog geschaatst worden op lokale ijsbanen. Door het dunnere laagje water op een veelal harde ondergrond kan hier sneller een stevige ijsvloer ontstaan. Afgelopen maandag had de ijsbaan in Doorn de primeur, maar door de corona-maatregelen mochten alleen jongeren onder de 17 de baan op. Deze week zullen hoogstwaarschijnlijk meerdere ijsbanen volgen.

Volg ons op

10,967FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten