Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum Appingedam leidt 15 nieuwe Peermediatiors op

Appingedam – Afgelopen maandag en dinsdag heeft het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, onder leiding van coach Jeroen van Leeuwen van conflictbemiddeling.nl uit Annen, een 15 tal leerlingen tot mediator opgeleid.

Op het Cleveringa lyceum wordt Peermediation sinds 2009 gebruikt als de eerste stap in het anti-pestprotocol. Leerlingen die ruzie, conflicten hebben of worden gepest worden na signalering door een medewerker of ouders doorverwezen naar Michiel Mud, de anti-pestco├Ârdinator. Deze bekijkt of de casus geschikt is voor mediation, houdt vervolgens een intakegesprek met de aangever en zoekt daarna 2 leerlingen uit die hij inzet voor een mediation gesprek.

De kracht van mediation zit hem in de confrontatie tussen beide partijen aldus Mud. Leerlingen geven aan wat hun dwars zit, waardoor het conflict is ontstaan en zoeken samen, onder begeleiding van 2 Peermediators naar een oplossing.  De nieuwe mediators hebben geleerd om te kunnen omgaan met vertrouwelijkheid, empathisch te kunnen luisteren, samen te kunnen vatten en om te leren doorvragen. Daarna wordt er samen gezocht naar een oplossing zodat beide partijen weer door 1 deur kunnen. Dit hoeft volgens Mud niet altijd betekenen dat beide partijen weer samen fluitend door het leven gaan. Elkaar negeren is ook een oplossing maar respectvol met elkaar omgaan op school is wel een minimale vereiste. Ook de beide huidige Peermediators Wesley Gilissen en Loraine Olthuis uit VWO-6 waren aanwezig als side coach en om hun ervaringen te kunnen delen met de nieuwe mediators.

De nieuwe mediators zien er naar uit om aan de slag te gaan om hun huidige deelschool maar ze zien ook kansen om hun vaardigheden te gaan gebruiken op de nieuwe campus die na de zomervakantie van 2022 in gebruik zal worden genomen.

Back to top button