woensdag 29 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Restauratie Hinsz-orgel Nicolaïkerk Appingedam begonnen

spot_img

Appingedam – Met het verwijderen van één orgelpijp, heeft de Protestantse Gemeente Appingedam afgelopen zondag tijdelijk afscheid genomen van haar historische orgel.

Het Hinsz-orgel, dat dateert uit de 18e eeuw, wordt de komende anderhalf jaar grondig gerestaureerd en uitgebreid met een extra pedaal.

Afgelopen zondag, 10 januari, is het orgel voorlopig voor het laatst gebruikt in een dienst van de Protestante Gemeente.

Cantor-organist Vincent Hensen speelde na afloop van de dienst ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’ en ‘Prelude en fuga’ uit Das Wohltemperierte Klavier (1e deel) van J.S. Bach. Beide werken zijn ook gespeeld in 1970 bij het in gebruik nemen van het orgel na een renovatie. Daarna verwijderde Hensen de eerste orgelpijp. Het vervolg van de ontmanteling van het orgel gebeurt vanaf volgende week door orgelmakerij Reil uit Heerde. Zij zullen de komende anderhalf jaar werken aan de restauratie en uitbreiding van het Damster orgel.

In deze periode wordt tijdens de diensten van de Protestantse Gemeente gebruik gemaakt van andere instrumenten in de Nicolaïkerk, zoals een koororgel en vleugel.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
DierDier
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen

Populaire berichten