9.5 C
Delfzijl
21 april 2021 15:46

Replica luchtafweergeschut geplaatst op bunker bij Fiemel

Termunten – Vandaag dinsdag 10 december is er replica van een luchtafweergeschut geplaatst op een bunker bij Fiemel. De replica maakt deel uit van de expositie over het bunkercomplex Marine Flak Batterie Termunten, in de volksmond beter bekend als Batterij Fiemel.

Het Groninger Landschap heeft twee bunkers in eigendom verkregen en richt deze nu in. Een van de bunkers, de munitieopslag, zal onderdak bieden aan diverse vleermuissoorten die langs de kustlijn foerageren. De andere, de geschutstelling, wordt opengesteld voor publiek. In deze bunker wordt middels panelen in tekst en beeld het verhaal verteld van Batterij Fiemel. Bovenop de stelling wordt de replica geplaatst.

Batterij Fiemel telde op haar hoogtepunt ongeveer 40 bouwwerken. De meeste ervan zijn gesloopt. De hoofdbewapening bestond uit vier stukken luchtafweergeschut met een kaliber van 12,8 cm. Het was het zwaarste afweergeschut van Nederland en diende ter verdediging van de Duitse havenstad Emden. Bij de bevrijding van Groningen werd vanuit de batterij zwaar verzet geboden.

De herinrichting van Batterij Fiemel maakt deel uit van het project Atlantikwall in het Waddengebied en is mogelijk gemaakt door financiƫle bijdragen van Waddenfonds en Provincie Groningen.

Het terrein met de bunkers wordt in het voorjaar van 2020 opengesteld voor publiek.

Volg ons op

11,074FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
AutoAuto
DierDier
TuinTuin

Populaire berichten