9.8 C
Delfzijl
16 april 2021 15:59

Regionale hittegolf overal voorbij

StudieboekenStudieboeken
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
KlussenKlussen
ComputerComputer
Vaker kopenVaker kopen
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nederland – Vandaag bleef de temperatuur in Nieuw-Beerta in het oosten van Groningen steken onder de 25 graden en daarmee is de hittegolf overal voorbij. Nieuw-Beerta was de laatste plek waar nog sprake was van een hittegolf. Woensdag 31 juli werd het in de Groningse plaats nog 25,6 graden. Op de meetpunten Twenthe en het Gelderse Hupsel duurde de regionale hittegolf het langst met in totaal dertien dagen en op beide stations was zelfs sprake van een superhittegolf.

De maximumtemperatuur in Nieuw-Beerta vandaag is 24,3 graden. Inmiddels trekken flinke buien over de regio en is het afgekoeld naar 19 graden.

Op 22 juli werd het voor het eerst meer dan 25 graden in Nieuw-Beerta en daarmee begon de regionale hittegolf. 31 juli was de laatste dag van de hittegolf in de plaats in het oosten van Groningen.

Al eerder was sprake van een hittegolf in Hupsel (Achterhoek) en weerstation Twenthe (nabij Oldenzaal). Daar werd van 18 tot en met 30 juli aan de definitie van een hittegolf voldaan. Daarbij moet het op minimaal vijf dagen warmer zijn dan 25 graden, waarvan drie heter dan 30.

Superhittegolf met recordhitte
Van 23-27 juli in Hupsel en van 23-28 juli in Twenthe was zelfs sprake van een superhittegolf met zeer hoge temperaturen. Een superhittegolf is een serie van minstens vijf aaneengesloten tropische dagen (maxima van 30 graden of meer) met op drie dagen zelfs maxima boven 35 graden. Op 25 juli werd het op beide stations meer dan 40 graden. Op deze dag werd ook de hoogste temperatuur ooit in ons land genoteerd: 40,7 graden in Gilze-Rijen.

Ook Hoogeveen, Lelystad, Marknesse en Deelen noteerden een superhittegolf. In het zuiden was de hitte het hevigst, maar duurde de hittegolf ook het kortst. In Eindhoven werd het op 25 juli maar liefst 40,4 graden, maar de hittegolf liep slechts van 22 tot en met 26 juli. Ook in Gilze-Rijen duurde de hittegolf ‘slechts’ vijf dagen.

Langste regionale hittegolf ooit
De afgelopen regionale hittegolf is bij lange na niet de langste ooit. Vorig jaar beleefde Nederland namelijk een recordlange hittegolf van maar liefst 29 dagen! In het Gelderse Hupsel en op de voormalige vliegbasis Twenthe begon de hittegolf op 12 juli en eindigde op 9 augustus. Daarbij kwam het in Hupsel tot dertien tropische dagen en werd op weerstation Twenthe de grens van 30 graden zelfs vijftien keer overschreden.

Even geen hitte meer
Voorlopig is geen sprake meer van een hittegolf. Augustus start met een mix van zon, wolken en soms enkele buien. Kortom: normaal Hollands zomerweer.

Volg ons op

11,070FansLike
1,424VolgersVolg
5,282VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
DierDier
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
AutoAuto

Populaire berichten