fbpx
11.4 C
Delfzijl
maandag 21 september 2020
Home Weer en natuur Onweersbuien en grote kans op waterhozen

Onweersbuien en grote kans op waterhozen

Nederland – In de loop van de ochtend en vanmiddag ontstaan fikse onweersbuien. Vooral in de noordoostelijke helft van het land is kans op hagel en lokaal veel neerslag. Aan de kust, boven de Waddenzee, boven de Friese Meren en boven het IJsselmeer is bovendien grote kans op fotogenieke waterhozen. Kortom: vandaag is een interessante dag voor weerfanaten!

Een lagedrukgebiedje ligt vandaag precies boven Nederland. Met op 5500 meter hoogte een temperatuur van -17 graden is de bovenlucht koud voor de tijd van het jaar en dit maakt de atmosfeer zeer onstabiel. Hierdoor kunnen gemakkelijk flinke onweersbuien ontstaan. 

Kans op wateroverlast
In het westen en zuidwesten trekken de buien met nog enige vaart van noordwest naar zuidoost. In de noordoostelijke helft van het land staat op 3-4 kilometer hoogte heel weinig wind en verplaatsen de buien zich zeer langzaam. Hierdoor kunnen buien in een klein gebied leegregenen en kan lokaal wateroverlast ontstaan.

Grote kans op waterhozen
Alle ingrediënten voor waterhozen zijn vandaag aanwezig: buien, een zwakke wind en vrij warm water in bijvoorbeeld het IJsselmeer en de Waddenzee. Door de hitte van vorige week is het water flink opgewarmd. Het water in het IJsselmeer, het Markermeer en de Friese meren is 21-22 graden. In de Waddenzee is het water met 20-21 graden iets minder warm.

De meeste waterhozen in Nederland komen voor in augustus en september. Dit zijn ook de maanden dat de watertemperatuur het hoogst is.

Oppassen op het water
In het algemeen veroorzaken waterhozen weinig schade, maar voor surfers en bootjes kan de wind van waterhozen wel gevaarlijk zijn. Bovendien gaan buien met waterhozen ook vaak vergezeld van onweer en dan is het sowieso gevaarlijk op het water.