Groningen – De uitvoering van de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw kan nu echt van start. Op de Natuurtop zetten de gedeputeerden van de drie Noordelijke provincies en de Directeur Generaal van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben deze week hun handtekening onder de Deal gezet. De provincies investeren samen 10 miljoen euro. Het Rijk stelt eveneens 10 miljoen beschikbaar.
Doel van deze Regio Deal is een economisch sterke landbouwsector, die bijdraagt aan de biodiversiteit, een gezonde bodem en een gevarieerd en (be)leefbaar platteland. De drie noordelijke provincies en het rijk gaan zich daar de komende vier jaar extra voor inzetten. Samen met de agrariërs, landbouwpartners, grondeigenaren, natuurorganisaties, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.
Gebiedsgerichte aanpak
Dit doen zij door met alle betrokken partijen in acht gebieden streefbeelden en actieplannen op te stellen en vervolgens in de praktijk instrumenten en werkwijzen te ontwikkelen die natuurinclusief boeren aantrekkelijk en rendabel maken. De acht gebieden verschillen sterk van elkaar en zijn representatief voor bodemsoort, waterhuishouding en grondgebruik in Nederland. Zo kan de opgedane kennis ook in andere provincies benut worden.
Voorbeeldprojecten
In het Noorden lopen al initiatieven waar we van kunnen leren. Daarom ondersteunt de Regio Deal vooruitlopend op het opstellen van de streefbeelden en actieplannen zeven voorbeeldprojecten. Een greep uit de voorbeeldprojecten:
• Biodiversiteitsmonitor. BO Akkerbouw, Wereld Natuur Fonds, provincie Groningen en Rabobank ontwikkelen samen een zogenaamde biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw. Dit instrument gaat de mate van biodiversiteit in kaart brengen. Als stimulans, maar ook als verdienmodel voor de boer.
• Verduurzamen melkveehouderij. De provincie Drenthe, boeren en natuurorganisaties en het agrarisch bedrijfsleven werken samen aan het verduurzamen van de Drentse melkveehouderij. De aanpak bestaat uit concrete maatregelen om melkveehouders te ondersteunen hun bedrijf te verduurzamen. Ze krijgen een bedrijfseigen duurzaamheidsplan en een financiële beloning voor daadwerkelijke stappen. Ook kennisuitwisseling is een belangrijk speerpunt. Gezamenlijke ambitie is een gesloten kringloop in 2025.
• Scenario en kringloopwijzer voor circulaire landbouw. Staatsbosbeheer, de provincie Fryslân, gemeente Heerenveen, Wetterskip Fryslân, Universiteit Wageningen en de Gebiedscommissie Aldeboarn-De Deelen ontwikkelen samen een scenario en kringloopwijzer voor circulaire landbouw in het kwetsbare Friese veenweidegebied.
Onderschrift bij de foto: Gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen, Gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân, gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe en Johan Osinga, directeur-generaal van het ministerie LNV zetten hun handtekening onder de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw.