fbpx
11.1 C
Delfzijl
vrijdag 25 september 2020
Home Weer en natuur Recordreeks warme dagen ten einde

Recordreeks warme dagen ten einde

De Bilt – In De Bilt werd het vandaag 19,8 graden en daarmee is dit geen officiële warme dag. Omdat de bewolking in de loop van de middag toenam, werd 20 graden nét niet bereikt. Exact twee maanden geleden, op 24 juni, werd voor het laatst de 20 graden niet gehaald. Een recordlange serie van 60 aaneengesloten warme dagen is nu voorbij. Ook het weekend verloopt vrij fris. Morgen wordt het slechts 16-18 graden en trekken talrijke buien over het land. Zondag verloopt iets minder fris met ’s avonds pas regen. Na het weekend volgen opnieuw warme dagen.

2018 telt inmiddels 105 warme dagen, waar het normaal in een heel jaar op 85 dagen 20 graden of meer wordt in De Bilt. Het is de tiende keer sinds 1901 dat minstens 100 keer de 20-gradengrens geslecht wordt. Opmerkelijk is dat dit ook in 2016 en 2017 al gebeurde. Normaal kent een Nederlandse zomer ook koele perioden met maxima onder 20 graden. Mede door deze extreem lange reeks warme dagen wordt de zomer van 2018 de warmste sinds het begin van de metingen.

Het aantal warme dagen zal in de laatste week van augustus en in september verder oplopen. Waarschijnlijk wordt het volgende week op drie of vier dagen minstens 20 graden. Gebruikelijk telt september tien warme dagen en oktober telt er één of twee. Dat betekent dat bij een normaal verloop van september en oktober dit jaar uitkomt rond 120 warme dagen en daarmee wordt recordjaar 2003 met 116 warme dagen van de troon gestoten.

Vanavond, vannacht en morgen stevige buien
De frisse lucht die over ons land is uitgestroomd neemt felle buien met zich mee. Dit merken we vooral vanavond, vannacht en morgen overdag. In de kustprovincies pakken de buien vanavond stevig uit met kans op onweer, hagel en zware windstoten van 80 km/u. Door veel regen in korte tijd kan plaatselijk wateroverlast ontstaan. Mogelijk valt op sommige plaatsen 60 mm! Verder landinwaarts zijn de buien minder hevig. Desondanks kan het van tijd tot tijd stevig plenzen.

Zaterdag overdag worden de buien ook in het binnenland steviger met kans op onweer en hagel. Het wordt slechts 16-18 graden. Tijdens een stevige bui kan het afkoelen naar een graad of 12! Normaal is het eind augustus 20-22 graden. Een stevige noordwestenwind maakt het voor het gevoel nog wat frisser. In de loop van de avond neemt de buiigheid af.

Vanaf zondag geleidelijk weer warmer
Zondagochtend valt vooral in het noorden nog een enkele bui, maar is het verder vrij zonnig. In de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe en volgt regen. Met maxima rond 18-22 graden wordt het weer wat warmer. Maandag trekt een aantal buien over het land en verandert weinig aan de temperatuur. Dinsdag en woensdag wordt het zelfs 21-27 graden. Later op woensdag neemt de kans op buien weer toe en volgt afkoeling.