fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Recordaantal aanrijdingen met pijl- en botswagens op de weg

Nederland – Rijkswaterstaat heeft tot nu toe een recordaantal aanrijdingen met bots- en pijlwagens geregistreerd. In totaal 30 stuks ten opzichte 22 stuks over heel 2020 en 21 incidenten in het jaar 2019. De donkere maanden november en december moeten dan nog komen. Ook zijn er tot 1 oktober al 4.519 boetes uitgedeeld voor het negeren van een rood kruis. In heel 2020 lag dit aantal op 4.923.

Door onverantwoord en onoplettend weggedrag van verkeersdeelnemers worden weginspecteurs steeds vaker bloot gesteld hoge veiligheidsrisico’s. “De bots- en pijlwagens staan er om de weginspecteurs te beschermen. Met gevaar voor eigen leven, worden de inspecteurs steeds vaker geconfronteerd met weggebruikers die maling hebben aan iedereen of totaal niet opletten. Het is te gek voor woorden maar voor die mensen is er geen plek op de weg”, stelt RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck. Niet voor niets dat inmiddels een 100-tal weginspecteurs beëdigd zijn tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en daardoor weggebruikers bij bepaalde overtredingen direct kunnen bekeuren.

De weginspecteur werkt niet alleen en kan het ook niet alleen. Veiligheid en doorstroming is het samenspel van Rijkswaterstaat, politie, ambulance, brandweer, bergers, gemeente en provincie. Na een incident is de weginspecteur vaak als eerste ter plaatse. Hij treft dan maatregelen om het verkeer weer te laten doorstromen. Als de situatie daarom vraagt, regelt hij dat de verkeerscentrale een rijstrook tijdelijk afsluit, zodat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen. Er verschijnt dan een rood kruis boven de juiste rijstrook.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer