Racetalent Kevin Lantinga lijkt niet te stoppen in het NK karting

Uithuizen – De 12-jarige Kevin Lantinga heeft al twee kartraces voor het Nederlands kampioenschap weten te winnen.

Zijn opa was motorcoureur en deed ooit mee aan de TT van Assen, zijn vader was motor- en autocrosser. Het was dan ook niet gek dat Kevin Lantinga uit Uithuizen in een motorische sport zou belanden. Dat werd uiteindelijk karting en dit jaar is de twaalfjarige Kevin definitief doorgebroken, want het Gronings racetalent wist al twee races voor het Nederlands kampioenschap te winnen.

Dat Kevin Lantinga een ijzersterke karter is, bewees hij tijdens de eerste race van het Nederlands kampioenschap viertakt. De openingswedstrijd op de Kartcentrum Lelystad vond plaats in regenachtige omstandigheden en daarin bleek Kevin, die wordt begeleid wordt door zijn vader John en monteur Jeroen Jowi, oppermachtig. Hij won in de Parolin RK1-klasse, en tijdens de tweede ronde van het NK in Berghem zette hij die lijn door. Kevin won het dagklassement en deed zo uitstekende zaken voor het kampioenschap. Hij had er wel flink voor moeten knokken. “In de eerste race van het weekend ging het om duizendsten van een seconde, het lag dicht bij elkaar”, blikte Kevin terug.

Kevin is de derde generatie coureur in zijn familie. Zijn opa Cor Lantinga deed ooit mee aan de TT van Assen in de 50cc-klasse en zijn vader John, die al vele jaren een Toyota-dealerschap heeft in Uithuizen, reed motorcrossraces in de 125 en 250cc. Ook deed Lantinga senior tot vorig jaar aan autocrossraces in Divisie 2. “Ik kom uit een racefamilie. Het racen zit in mijn bloed”, aldus Kevin. “Ik heb filmpjes gezien van hoe dat vroeger bij opa en papa ging”, zei de talentvolle rijder. “En papa croste vorig jaar nog. Ik vond dat geweldig. Het gaat serieus hard. Ik gaf hem tips, dingen die ik in het karten heb geleerd.”

Kevin was pas acht jaar oud toen hij voor het eerst in een kart stapte. “Ik vond het geweldig en ik bleef het geweldig vinden. Ik wilde rijden.” Hij nam eerst kartlessen bij Indy Dontje op de kartbaan van Lelystad. Op 21 februari 2016 haalde hij er zijn diploma. Toch bleef het in eerste instantie daarbij, want een andere tak van gemotoriseerde sport trok. “Ik heb eerst twee jaar aan buggycross gedaan. Daarna ben ik een tijd gestopt geweest vanwege school en toen heb ik in een kart aan de Winter Cup van Chrono meegedaan in de winter van 2017/2018. Ook heb ik die winter veel bij Bas Lucassen op de Kartbaan in Ulrum gekart.”

Hoewel hij dus eerst ging buggycorssen stapte hij begin 2018 toch weer in de kart. Tijdens de Winter Cup reed hij in de Parolin Rocky-klasse meteen vooraan mee. Zo kreeg Kevin de smaak te pakken. Het was voor de jonge snelheidsduivel en zijn familie aanleiding om hem in te schrijven voor het Nederlands kampioenschap viertakt om wedstrijden te gaan rijden in dezelfde klasse. Een jaar verder is hij inmiddels overgestapt naar de Parolin RK1-klasse. Zijn eerste race van het seizoen was in de regen en die won hij, zoals gezegd, prompt. Kevin: “Ik was blij met die omstandigheden. Het is leuk om in de regen te rijden. Dat is extra moeilijk en daar houd ik wel van.”

Inmiddels heeft hij dus ook de tweede ronde van het NK in Berghem gewonnen. Waar ligt het geheim van Kevins succes? “Hij kart veel, luistert goed naar wat we hem zeggen en hij heeft het met de paplepel ingegoten gekregen”, zegt Kevins vader. “Maar we zijn nuchtere Groningers. We moeten er heel veel voor doen.” Kevin zelf laat zich dan ook niet het hoofd op hol brengen. “Maar ik zou heel graag nog meer wedstrijden winnen dit seizoen. We weten nu dat het kan!”

Back to top button