20.2 C
Delfzijl
16 juni 2021 10:48

Qbuzz gaat contant geld in de bus beperken

spot_img

Groningen – Qbuzz start dit jaar met het afschaffen van contant geld in een groot aantal bussen. Vanaf juni kan er niet meer contant afgerekend worden in de bussen van Q-link blauw (lijn 3, 4 en de nachtbuslijnen). In najaar volgen de overige Q-link lijnen (m.u.v. Q-link oranje) en de stadsbussen van Emmen. De aanschaf van nieuwe en snelle pinapparatuur maakt deze ontwikkeling mogelijk. “Dit is een hele mooie stap om het contant geld terug te dringen en hiermee het veiligheidsgevoel van onze chauffeurs te vergroten”, volgens Qbuzz.

Gemak voor de chauffeur én de passagier
Het kaartaanbod in de bus wijzigt niet door het afschaffen van contant geld in de bus. De bekende Eurokaartjes en dagkaarten blijven te koop bij de buschauffeur. Afrekenen kan met de pinpas. Met een contactloze betaling gaat dit een stuk sneller dan een contante betaling. Naast een groter gevoel van veiligheid, zorgt het pinnen in de bus hiermee ook voor meer gemak voor de chauffeur en passagiers.

Voordeligst reizen met de OV-chipkaart
Het kopen van een kaartje bij de chauffeur wordt straks een stuk gemakkelijker. Maar reizen met de OV-chipkaart blijft in Groningen en Drenthe meestal het voordeligst en snelst. Op veel trajecten betaal je met de OV-chipkaart een stuk minder dan met een Eurokaartje. Om nog meer reizigers hier bewust van te maken en van te laten profiteren, volgen er dit jaar aantrekkelijke acties om de OV-chipkaart voordelig aan te schaffen.

Waarom contant geld beperken?
De landelijke golf van incidenten die het openbaar vervoer een tijd geleden heeft opgeschrikt, is voor Qbuzz aanleiding geweest om de situatie op het gebied van sociale veiligheid in de concessie Groningen Drenthe onder de loep te nemen. Gebleken is dat de toename van incidenten met name een Randstedelijk probleem is; in de noordelijke regio is juist een dalende tendens te zien. Wel lijkt de ernst van het aantal incidenten steeds meer toe te nemen. In Groningen en Drenthe zijn, net als op landelijk niveau, betalingsproblemen vaak de aanleiding voor incidenten. Het is duidelijk dat de incidenten die te maken hebben met contant geld op de bus een enorme impact hebben op chauffeurs en afbreuk doen aan hun gevoel van veiligheid. Het doel van Qbuzz is om de hoeveelheid contant geld in de bus stapsgewijs steeds verder te beperken en op termijn volledig af te schaffen. Immers, ieder incident is er één teveel.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
DierDier
TuinTuin

Populaire berichten