Publiekslezing professor Heino Falcke over hoe de eerste foto van een zwart gat tot stand kwam

Appingedam – De Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond organiseert op woensdag 9 maart 2022 een publiekslezing die gegeven zal worden door professor Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als hoofd van de Science Council van de Event Horizon Telescope speelde hij een grote rol in het maken van de eerste foto van een zwart gat.

Zwarte gaten zijn een van de bizarste, en meest fundamentele, voorspellingen van Einstein’s relativiteitstheorie. De extreme concentratie van materie heeft een aantrekkingskracht dusdanig sterk dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Daardoor is de binnenkant van een zwart gat niet te observeren. Het enige dat zichtbaar is, is de ‘event horizon’, een virtuele, membraam waardoor licht wel naar binnen kan, maar niet kan ontsnappen. Dit verlies aan informatie weerspreekt een aantal basisprincipes van de natuurkunde. Bestaat een ‘event horizon’ wel? Wat is het effect op licht en omringende materie? Hoe ziet een zwart gat er eigenlijk uit?

De voordracht vindt plaats op 9 maart 2022 in Bowlingcentrum & Restaurant Passe Partout aan de Opwierderweg 57 in  Appingedam aanvang om 19:30 uur.  Voor donateurs is de entree gratis. Voor belangstellenden wordt een bijdrage van € 6 gevraagd.

Back to top button