Provinciale campagne veilig landbouwverkeer en modder op de weg van start gegaan in Zeerijp

Zeerijp – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen uit Zeerijp, ’t Zandt, Westeremden en Wirdum hebben vrijdagochtend de verkeersweek afgesloten op het Sportpark in Zeerijp. Na een week met allerlei opdrachten over verkeersveiligheid, kregen ze in Zeerijp les over gevaarlijk landbouwverkeer. Zo klommen ze op de tractor om te ervaren hoe het is om als bestuurder van een groot landbouwvoertuig om te gaan met fietsers zoals zijzelf. De lessen werden gegeven door studenten van Terra Groningen.

Wethouder Rudi Slager (verkeer en vervoer) was vanmorgen aanwezig bij de start van de lessen. “Jaarlijks vallen bij ongevallen met landbouwverkeer in Nederland gemiddeld zestien doden en 100 ernstig gewonden. Vooral kinderen die zelfstandig op de fiets naar school gaan, zijn hierbij extra kwetsbaar. Landbouwvoertuigen zijn groot, zwaar en weinig botsvriendelijk. In het najaar ligt bovendien vaak modder op de weg, waardoor het nog gevaarlijker wordt. Het is goed dat daar op de basisschool extra aandacht aan besteed wordt.”

Startsein voorlichtingsweek
Tijdens het afsluitingsfeestje van de verkeersweek op de scholen gaven wethouder Slager, regiodirecteur Alard Bloem van Terra Groningen en Peter Wieringa, afdelingsvoorzitter Groningen van CUMELA Nederland, het startsein voor een reeks voorlichtingslessen die op scholen gegeven gaan worden. De ‘VOMOL’-lessen (Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer) zijn speciaal ontwikkeld door Terra Groningen, branchevereniging CUMELA Nederland en het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen. De lessen voor kinderen uit groep 7 en 8 worden aangeboden aan alle scholen in de provincie. Doordat studenten van Terra Groningen meedoen aan de voorlichtingslessen, worden zij vanaf het begin van hun studie al bewust gemaakt van veilig omgaan met landbouwverkeer.

Modder op de weg
De samenwerkingspartners willen het aantal ongevallen waarbij landbouwvoertuigen betrokken zijn, sterk terugdringen. Ze werken samen met LTO Noord ook aan de campagne Modder op de weg. Door middel van radiospots en online reclame wordt het verkeer geattendeerd op de gevaren van modder op de weg. Ook wijzen ze (land)bouwbedrijven op hun verantwoordelijkheid om modder op de weg te voorkomen.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”388″]

Back to top button