Protestactie boeren in Groningen grimmig verlopen

Groningen – Honderden demonstrerende boeren kwamen vandaag naar het provinciehuis op het Martinikerkhof in de stad Groningen. De boeren eisen dat de provincie het stikstofbeleid intrekt.

Na intensief overleg tussen LTO Noord en verschillende organisaties werd besloten dat de boeren vandaag naar huis gaan en dat er morgen verder wordt gepraat. Dit na enkele toezeggingen van de provincie. De boeren krijgen steun van collega’s uit Drenthe waar de provincie vanmiddag wel het stikstofbeleid introk.

Vanmorgen trokken honderden boeren uit heel Groningen naar de binnenstad van Groningen om het provincie bestuur er toe dwingen om het provinciale stikstofbeleid in te trekken.

Rond half vijf sloeg de sfeer om toen een boer, met zijn trekker, de deur van het provinciehuis forceerde. De politie die in grote getale in het pand aanwezig was wist de actievoerders in de hal van het pand tegen te houden en weer naar buiten te werken. Hierbij raakte een boer gewond. Hierna werd nogmaals opgeroepen om de actie vreedzaam te laten verlopen. Ook om de maatschappelijke draagkracht van deze actie te behouden.

Na onderhandeling in het provinciehuis kwam Alma den Hertog van LTO Noord naar buiten en deelde mee dat er morgen verder zou worden gepraat. Dit tot groot ongenoegen van de boeren die buiten staan.

Op dit moment is een grote politiemacht op de been in en rond de stad Groningen. Verschillende ME eenheden zijn aanwezig. De boeren worden verzocht om naar huis te gaan. Hier lijkt gehoord aan te worden gegeven. Toch blijft een deel van de boeren aanwezig in de binnenstad.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2221″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button