fbpx
12.8 C
Delfzijl
zaterdag 19 oktober 2019
Home Algemeen Projectweek ‘Pesach in de sjoel’ in het kader van Feest! In Oost...

Projectweek ‘Pesach in de sjoel’ in het kader van Feest! In Oost en West

Appingedam – Komende week organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) ‘Pesach in de sjoel’ in de synagoge van Appingedam. Van dinsdag tot en met donderdag komen acht schoolklassen met de bus of fiets naar de synagoge om daar te leren over het joodse feest Pesach. De projectweek wordt georganiseerd in het kader van Feest! In Oost en West. De synagoge in Appingedam is sinds eind 2010 een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie.

Met Pesach herdenken en vieren joden de bevrijding van het joodse volk uit Egypte. Een belangrijk onderdeel van het feest is de Sedermaaltijd. De onderdelen van de Sedermaaltijd staan symbool voor de vele betekenissen van Pesach. Het bittere kruid maror verwijst bijvoorbeeld naar hoe het bitter is om slaaf te zijn, het zoute water symboliseert tranen van de slaven. De peterselie (lentegroen) herinnert aan de bloei van het joodse volk na de bevrijding en laat zien dat het voorjaar weer nieuw leven brengt.

In Appingedam gaan de leerlingen in gesprek over Pesach en andere voorjaarsfeesten, en de achterliggende thema’s. Vervolgens leren ze spelenderwijs verschillende elementen van het joodse feest kennen.

De voorbereidingen voor het project Feest! In Oost en West zijn in volle gang. In Garmerwolde wordt dit jaar gewerkt aan de realisatie van de ‘verticale museumvleugel’ en het gereedmaken van het terrein voor de ontvangst van bezoekers voor Feest! In Oost en West; een educatief programma over feesten in verschillende religies.

In 2019 bestaat de SOGK 50 jaar. Dat wordt uiteraard uitgebreid gevierd en bij stilgestaan. De bovengenoemde realisatie van de ‘verticale museumvleugel’ in de toren van de kerk van Garmerwolde is een van de jubileumprojecten van de SOGK. Vanaf kerst 2019 kun je ‘Feest! In Oost en West’ gaan beleven in en rondom de eeuwenoude kerk van Garmerwolde.

Advertenties
Advertenties