13.7 C
Delfzijl
19 april 2021 20:55

Proef met natuurvriendelijker pootaardappelteelt

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Groningen – De provincie Groningen verleent 48.725,- euro subsidie aan het Louis Bolk Instituut voor een proef met het verduurzamen van de pootaardappelteelt. In de proef werkt het instituut met een aantal aardappeltelers aan de natuurlijke beheersing van plagen, het ontwikkelen van een rustjaar en het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De telers van pootaardappelen in Groningen voelen de noodzaak om natuurvriendelijker te gaan produceren. Aanleiding hiervoor is onder meer de afnemende bodemkwaliteit, de achteruitgang van de biodiversiteit, het toenemende aantal ziektes en groeiende maatschappelijke weerstand tegen het gebruik van kunstmest en gewasbeschermings-middelen.

Kennis delen
Afnemers van pootaardappelen stellen zeer strenge eisen aan het product. Daarom is het voor telers lastig zelfstandig te experimenteren met een natuurvriendelijker manier van produceren. In deze proef gaan drie telers hier onder begeleiding mee aan de slag, via testen op het land. Het Louis Bolk Instituut monitort de effecten op onder meer opbrengst en biodiversiteit. De opgedane kennis uit het project wordt vervolgens gedeeld met de sector.

Natuur helpt landbouw
Met de testen ontstaat er meer inzicht in hoe de bodemkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld met compost en het inlassen van een jaar waarin de grond met rust gelaten wordt, een soort sabbatical. Tijdens dit jaar worden gewassen geteeld die de bodem verbeteren en goed zijn voor de biodiversiteit. Ook worden er testen gedaan met natuurlijke middelen die de gewassen beschermen tegen bijvoorbeeld plagen of schimmels. Uiteindelijk leveren de experimenten kennis op over het verduurzamen van de pootaardappelteelt met behulp van de natuur.

Volg ons op

11,071FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
DierDier
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto

Populaire berichten